Upprepande meningar

Om du ofta upprepar vissa meningar finns det en automatiskt ersättningsfunktion som du snabbt kommer att bli bästa vän med.

Läs även: Så kör du Microsoft Office gratis i molnet

Google Docs upprepande meningar

Du hittar funktionen under Verktyg/Inställningar. Där kan du exempelvis se till att varje gång du skriver bokstäverna bbf ersätts detta automatiskt med texten "Behöver bättre förklaring".

Läs vanliga textfiler

Google Docs textfiler

Trots att Google Docs hanterar rena textfiler finfint är det inte ovanligt att man stöter på filer som inte Docs inte känner igen - trots att man vet att det är vanlig text. Ibland löser man detta genom att ändra om dokumentets suffix med ett ".TXT". Ibland måste man göra om filen till Google Docs-format.

Fungerande rättstavning

Google Docs rättstavning

Jämfört med stavningsfunktioner i andra mjukvaror är Google Docs knappast den mest avancerade. Men Google Docs har stöd för svenska och det fungerar hjälpligt. Ibland markerar Google Docs allt som fel - se då till att du valt svenska som språk under Arkiv-menyn och vänta en liten stund. Det brukar hjälpa.

Stäng av jobbiga meddelanden

Google Docs notifikationer

Blir du tokig över alla meddelanden du får när dina kollegor arbetar på delade dokument? Du är inte ensam. En rätt smart funktion är att du kan slå av meddelande-funktionen för enskilda dokument. Detta gör du genom att klicka på symbolen för Kommentarshistoriken uppe till höger.

Se vem som har ändrat vad

Google Docs ändringar

Google Docs har en rätt smart funktion för att enkelt se vem som gjort ändringar i dokumentet. Genom att välja "Visa versionshistorik" under Arkivmenyn fälls en sidomeny ut där du enkelt kan se vem som gjort vad och när.

Dela filer i andra molntjänster

Google Docs molntjänster

Att dela filer mellan Google Docs, Box, Dropbox eller Onedrive är inte enkelt. Normalt måste man först ladda ner filen och sedan ladda upp den igen till den önskade tjänsten. En betydligt enklare metod är att använda webbtjänsten Otixo som låter dig hantera alla dina molntjänster från en enda plats.

Utan internet

Google Docs offline

Ett av de största problemen med Google Docs är att du behöver en internet-anslutning för att komma åt och kunna arbeta med dina dokument. Det finns dock ett knep för att komma runt detta om du använder webbläsaren Google Chrome. Det finns nämligen ett officiellt tillägg med namnet Google Dokument Offline. Det fungerar med dokument, kalkylark och presentationer – men inte med formulär.

Läs mer: Så kör du Google Docs Offline