Vi vadar runt bland hydrauler, nätaggregat, gamla rackskåp med kärnminnen, nosen av en Draken, fogsvansar, otroligt mycket kablage och mitt i alltihop en väldigt mysig och hemtrevlig elektronikverkstad. Här bygger man flygsimulatorer. Det hela har för länge sedan passerat stadiet hempuleri och blivit till en livsstil.
Denna del | Del 2 |
Bygget börjar Träkonstruktionen Datorer och programvara Verifikation Termlista Fotnot | Instruktörsprogramvara Huvuddelar Konstruktionsdetaljer Elschema Projektionssystemet Återstår CAD-modeller Arbetsgång för hembyggaren Läs mer Tillbakablick Bonusmaterial Termlista Fotnot |
Boeing 737-800-simulatorn är flygande, med en fullt fungerande Main Instrument Panel samt Overhead Panel för att styra flygplanets alla system. Det visuella systemet består av 3 projektorer från BenQ som ger en 220 graders bild. En helt autentisk, motordriven modul med gasreglage finns på plats. Även radiodelen, ”radiostacken”, är på plats med fungerande kommunikationsradioapparater samt radartransponder som är kopplad för onlineflygning mot ett flygledarnät på Internet. Två CDU-er för att styra navigerings- och prestandaberäkningar är i funktion. Utanför simulatorn finns en loungeavdelning med soffa samt en kartskärm där man kan följa hur flygningen går i simulatorn.
Instrumentens benämning, funktion och användning befattar vi oss inte med i denna artikel, bara hur man bygger och programmerar dem. Vill du veta mer om funktion och terminologi hänvisas du till de tre tidigare artiklarna.*
Vi talar med Daniel Mattsson, föreningens ordförande (t.v.), och Tim Jansson som titulerar sig kabeltattare (t.h.).
– Jag frågade redan i förra artikeln* varför ni har byggt en flygsimulator, men det är väl inget konstigt? Klart man vill ha en flygsimulator?
– Det är klart.
– Men det måste trots allt ha varit ett stort beslut att ta. Det är inte ett litet konstruktionsarbete?
– Det är visst och sant. Det var runt 2004, hemma hos Nils Mattsson, en av medlemmarna. Det var då vi bestämde att vi ville ha en Boeing 737. Vi hade då redan en Viggen och en Draken som stod ”på undantag” och vi bestämde oss för att det enklaste och mest ekonomiska sättet var att ha en förening. Det kostar en hel del att bygga och tar en del plats. Väldigt få har så förstående fruar att de kan bygga hemma i vardagsrummet.
– Vi satt och flög 737 framför datorn med en liten styrspak och ett par pedaler och tänkte att det skulle vara trevligt att ta nästa steg.
– Så sommaren 2004 köpte jag en MDF-skiva och började såga på en Main Instrument Panel. Jag lånade en sticksåg och hittade en ritning på panelens form på Internet...
– Och så byggde vi hemma. Tanken var att vi skulle bygga i Nils garderob som var 2 x 2 meter, så att när man öppnade garderobsdörren var det en cockpit där inne. Men inget blir som man tänkt sig, för när vi hunnit halvvägs så flyttade han och föreningen gick i stå. Men hösten 2007 hittade vi en lokal vid Liljeholmskajen där vi stoppade in Viggen, Draken och de delar vi hade till 737:an.
– Då hade vi hunnit surfa ett tag på Internet och kunde konstarea att det vi byggt kanske inte var det vi strävade efter. Byggnoggrannheten var inte den bästa och alla mått var inte autentiska. Vi ville ha något ännu bättre. Men lokalen var för liten, så 2009 hittade vi den här lokalen i Årsta och här tog det fart!
Gamla MIP:en förvisad till sophögen