I praktiken


En praktisk tillämpning för tidsintresserade är amatörradiovärlden. Där är det en tävling att hålla sändfrekvensen så noggrann som möjligt. Det märks också på att många radioamatörer är involverade i arbete med atomur, framför allt numera när de blivit mera tillgängiga genom att de tagits ut sin normala produktion. Särskilt gäller det de sk telekomuren som tidigare suttit i mobilbasstationer. De går att få tag på för femtio dollar, eller till och med för fyrtio. De är sällan trasiga, utan det handlar oftast om att rubidiumcellerna mörknat och kan behöva en duvning med värmepistol för att rubidiumet, som lagt sig på glascellernas yta och därför gjort dessa mörkare, ska smälta ihop till en klump igen.

Man får försöka avgöra hur mycket servicejobb man vill lägga ned, beroende på hur mycket man betalt för uret. Är det ett billigt 40-dollarsur kan det räcka med att ta nästa i högen. Men rör det sig om en större, dyrbarare rackmonterad enhet är det värt att anstränga sig lite mer. Dessa har bättre stabilitet och bättre brusvärden än ett enklare telekom-ur.


Nu ska vi se, den där ska ju in där... Men den satt ju där förut!

– Jaha, det där verkar ju inte vara så svårt, avslutar vi, medan Magnus desperat försöker få i en M2-skruv i mymetallhöljet.

– Nä, men det tar ju en liten stund att lära sig...

Läs mer


Om rubidium: http://en.wikipedia.org/wiki/Rubidium
Om hyperfina övergångar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfine_structure
Rubidiumur för amatörradio:
http://www.ka7oei.com/10meg_rubidium1.html
Handboken till LPRO-101
http://www.ham-radio.com/sbms/LPRO-101.pdf
Om mikrovågsgeneratorer med step-recovery-dioder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Step_recovery_diode
Om Allan-deviation:
http://en.wikipedia.org/wiki/Allan_variance
De som bryr sig om tid har en email-lista som heter time-nuts@febo.com
Och här är en som bryr sig extra mycket om det, en man med vätemaser i källaren: LeapSecond.com, a web site dedicated to precise time & frequency. One man's quest for the most accurate clock:
http://leapsecond.com
Han är skojfrisk. Han har byggt världens första atomdrivna armbandsur:
http://leapsecond.com/pages/atomic-bill/