Fyra typer av nät
Man kan särskilja fyra typer av videonät: nätet internt i tv-huset, produktions- och kontributionsnätet, det primära distributionsnätet och det sekundära distributionsnätet (last mile solution till slutanvändarna) och Net Insight är med på alla fyra. Inom en tv-organisation använder man även dataöverföringen för fjärrstyrning, ljudöverföring, telefoni och data.
Den primära distributionen är den som går från exempelvis Stockholm och ut till regionerna. Den sekundära distributionen sköts numera genom stadsnät, där Net Insight inte har så mycket att säga till om. Man deltar ganska begränsat i kabel-tv-världen. Endast 10% av omsättningen rör sådan utrustning.
Uppställningen för Peking 2008
Alla arenor i Peking-OS hade Nimbra-enheter som överförde totalt 900 videolänkar från 34 arenor. Det var 1,485 Gbps okomprimerade hd-tv-överföringar. Fibrerna var visserligen redan lagda, men Net Insight byggde upp resten på 3 veckor.
I källaren på varje fotbollsarena, simhall och liknande stod en Nimbra 680 kunde ta emot 56 kameror på sina sju kortplatser, eftersom en av kortplatserna användes för upplänkar ut till arenan. Signalerna från dessa samlades ihop i flera Nimbra 680 på viktiga platser på stan och alltihop slutade i en Nimbra i den internationella produktionsbyggnaden (Ineternational Broadcast Center) där världens all tv-bolag var samlade och gjorde sin egen redigering. Bilden ovan visar ett ringnät, men det är absolut inte nödvändigt. Andra topologier kan också användas.
Efter att produktionen är klar ska videon skickas hem till Sverige. Det brukar EBU eller Globecast få sköta om men nya aktörer som Teliasonera IC och Tata Communications är också med. Signalen är då ofta komprimerad med mpeg4.
Hur får man hem hd-video från Baku eller Peking till Sverige i realtid?
Globecast har över 200 Nimbror på sina media-POP-ar runt om i hela världen varifrån de åtar sig att skicka hem videosignal till valfritt land. I fallet Peking fanns det en media-POP från EBU och Globecast i den kinesiska produktionscentralens källare. Därifrån gick signalen från Peking via sjökablar till Indien och vidare till exempelvis Turkiet eller Italien och ut i Europa. Dessutom finns Rustelecoms fibrer genom Kina och Ryssland mot Europa, där EBU kan köpa kapacitet.
När signalen hamnat i en media-POP i Europa tas den över av EBUs eget nät genom Tyskland och därefter är vägen kort till Kaknäs i Stockholm, till tv-huset där man lägger på efterproduktionsmaterial som skyltar, tilläggstexter, reklam och liknande, varefter signalen går vidare ut på Teracoms nät över landet, dvs Nimbra från kameran i Baku ända ut till Teracoms marksändare
Nimbra 688 är värstingmodellen som klarar att switcha 160 Gbps. Den har plats för 16 videokort, alltså 128 videokanaler och i övrigt samma tilläggsdata som Nimbra 680. Alla moduler är givetvis utbytbara under drift.
Content Delivery-nät
Allt eftersom mängden video ökar i den sekundära distributionen blir det viktigare med mellanlagring nära kunden. Som vanligt vill man inte att det hackar i videoöverföringen. Risken för det ökar med antalet hopp som data ska passera. Men att mellanlagra delar av en film, eller av tusen filmer, eftersom det handlar om Video-on-Demand, blir tungt. Istället tror Net Insight på nästa generations sk CDN, något som Akamai har pysslat med länge.
Ändå kan man mellanlagra film, men det är helt omöjligt med live-sändningar som exempelvis fotboll, melodifestivaler och ringa-och-rösta. Då krävs nät som kan klara stora mängder strömmande videotrafik. I takt med att vi kommer konsumera allt mer video på alltfler skärmar i hemmet krävs fibernät ända ut till kunden.
Interaktiviteten med bilder kommer bara att öka, med till exempel Skype och videokonferens, vilket också kommer ställa krav på bra videokvalitet med korta fördröjningar, dvs nät utan mellanlagring