SDI


Videosignalen ur en tv-kamera eller till en professionell videoprojektor kallas SDI, Serial Digital Interface. Okomprimerad standardupplöst videosignal är 270 Mbps, där videon överförs med tio bitars upplösning (10 bitar x 27 MHz). HD-TV drar 1,485 Gbps. Full HD kallas 3G-SDI och belöper sig till 2,97 Gbps. Kontaktdonet som används är en vanlig BNC-kontakt med RG-59-koax, även om fiber är på gång.

Videokomprimering sker idag företrädesvis med JPEG2000. mpeg4 ger sämre kvalitet och är inte så vanlig i broadcastsammanhang annat än vid bristande bandbredd som t.ex i distributionen ut till slutkund.

Precis samma sak gäller numera i alla större digitalbiografer. Det finns ingen biografmaskinist längre, så ingen vet om de digitala projektorerna faktiskt går. Biograferna styrs av ett script som innefattar allt från ridåfall, nedtoning, reklamfilm till huvudfilm. Det är därför någon alltid kommer in i salen och säger till att ”är det något så finns vi har utanför...” Samma typ av videosignal, SDI med JPEG2000-komprimering, används för både kameror och bioprojektorer. Det möjliggör en ny sorts bio: realtidsbio av olika evenemang, som konserter och sporthändelser. Net Insight arbetar med sådana nät på olika ställen i världen, till exempel med Folkoperan och Folkets Hus och parker i Sverige.

En titt på maskinvaran


Net Insight har betydande utvecklingsresurser i Sverige, i Hägersten söder om Stockholm, närmare bestämt. Vi ska ta en rundtur på utvecklingsavdelningen.

En översikt av utvecklingsverkstaden. Här står 40 gigasample LeCroy-oscilloskopen som spön i backen och jag fick se den allra gulligaste 100-ohmsprob (2x50 Ohm) för diff-ledare på kretskort som klarade flera gigahertz.

Så här ser en typisk Nimbra ut på nära håll. Det är en eller två rader med instickskort av olika typer, beroende på vilket data man vill överföra. Dessutom finns två redundanta nätaggregat. Enheten kan också strömförsörjas med –48 volt.

Videokortet. Det har åtta video-in-eller-utgångar som kan hantera digital video enligt valfri sdi-standard. I varje Nimbra 680 kan man sätta in åtta sådana kort, vilket ger en total kapacitet på 64 kanaler. Kretsen inunder den stora kylaren är den FPGA som gör allt lokalt switchningsjobb.

På framsidan ser videokortet ut så här. Det är åtta BNC-kontakter som kan hantera video från exempelvis åtta kameror eller kanaler eller kodare, hur man nu vill.

Videokorten hanteras av en central switchmodul, som är den verkliga muskeln i sammanhanget. Nimbra-switcharna har inget aktivt bakplan utan all switchning görs av FPGA-er på ett centralt switchkort som detta. Detta kort kan switcha 80 gigabit per sekund och är avsett för en Nimbra 680.

Avslutning


Net Insight började år 1997 efter att ha varit ett forskningsprojekt om framtidens nät och nätapplikationer på KTH, inom främst resursreserveringsmetodiken. Det hela grundades på ett Ericsson-projekt som i samband med deras stora satsning på ATM-tekniken flyttades till KTH och forskades vidare med stöd från både Ericsson och Telia. Idag är det ett globalt teknikföretag.

Det är med inte så lite stolthet jag väljer att visa upp detta svenska företag, som gjort sådant genomslag i världen. Allt kul kommer inte från Kalifornien.

Läs mer


Net Insight Nimbra 600: http://www.netinsight.net/Products/Nimbra-600-Series/
Dynamic synchronous transfer mode, DTM-protokollet som hanterar resursreserveringen: http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_synchronous_Transfer_Mode
Single-Frequency Network, SFN: http://en.wikipedia.org/wiki/Single-frequency_network
GPS-oberoende Time Transfer funktionen: http://www.netinsight.net/Global/Documents/Products/White%20papers/Net_Insight_Time_Transfer_WP.pdf
Serial digital interface, videogränssnittet SDI: http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_digital_interface
Forward Error Correction, FEC: http://en.wikipedia.org/wiki/Forward_error_correction
Allt om atomklockor: http://www.idg.se/2.1085/1.443818/i-atomurmakarens-verkstad
Allt om Ethernetprocessorer: http://www.idg.se/2.1085/1.417165/kisel-som-brakar-pa-i-100-gbps

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning