Om du vet vilken apparat du vill mäta på, kan du köpa elmätare med en enkel display och koppla in i serie med förbrukaren utan att behöva skriva en rad programkod. Men allt annat i huset som drar ström förblir omätt. Det vore snitsigare att kunna se hela husets förbrukning. Registreringen ska också kunna ske under så lång tid så att du kan se trender.

Egentligen kan du hålla på att koppla in externa enheter och mäta bäst du vill, men det enda som egentligen betyder något är vad elleverantörens elmätare visar, för det är vad du betalar för *). Det är inte tillåtet att ansluta något till, eller göra åverkan på elmätaren, så hur ska man komma åt att läsa av den elektroniskt?

Du kan köpa registrerande energimätare från exempelvis Clas Ohlson (Trådlös elenergimätare Efergy artikelnummer 36-4500). Den kräver att du sätter på tre strömtransformatorer på inkommande fasledare (inte åverkan) och den verkar enligt användarrecensioner ha problem med reaktiv effekt.

En annan är Eliq från Exibea. Den är också trådlös och har en flashig pekdisplay, men den tycks bara visa aktiv effekt. Däremot har Eliq en hel massa övertygande argument på sin webbplats för varför man ska skaffa sig en grafisk elmätare.

En av medlemmarna i SAFA Night Hacking Team, Thord Nilson, ville ha absolut visshet om sin elförbrukning och bestämde sig för att låta en dator läsa av mätaren och visa aktiv och reaktiv effekt i ett diagram. Han byggde ihop en del enkel kringelektronik till ett Arduino mikrocontrollerkort och kopplade detta till en PC för utvärdering av data. Det är detta försök som denna artikel ska redovisa.

Om elmätaren


Elmätaren som används i försöket är en Televent 83320-3387H och det fina med den är att det sitter två lysdioder på fronten som blinkar en gång per uttagen wattimme. Den ena lysdioden blinkar för en aktiv wattimme medan den andra blinkar för en reaktiv voltamperetimme. Det finns dock ingen indikation på om energin flödat ut ur eller in i huset.

De båda lysdioderna syns vid den röda pilen.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning