AVDELNING: SJÄLVA NJUTANDET OCH TILLBEHÖRENBemärkta platser på och kring Arlanda.

Radiokommunikation kan njutas som ett ädelt vin om man har de rätta tillbehören, en smalbandig, känslig mottagare är det höga glaset, en bra antenn är kniven man skär av blyhättan från flaskan med och en ostörd plats där man kan tänka på vad man hör, är den vita duken på bordet i en sval vinkällare. Med en usel mottagare, bullrig omgivning och felavstämd antenn blir radiostunden till en plastig måltid på McDonald’s med ljumna cheeseburgare utan smak.

Bra ställen att stå och titta och lyssna
Arlanda har tillsammans med Svensk Flyghistorisk Förening, SFF, byggt en utsiktsplats för flygplansentusiaster och för dig som vill besöka ett annorlunda utflyktsmål. Det finns ett regnskydd strax intill taxibana W i norränden av banorna 01R/19L vid Halmsjön där man kan se planen starta och landa. Intill finns en stor parkeringsplats, men det går att ta sig dit med kommunala färdmedel också. Det finns inga hus i vägen som kan störa radiokommunikationen och så kommer flyplanen ned lagom trevligt nära.

Här är Swedavias sida om utsiktsplatsen:
http://www.swedavia.se/arlanda/shopping-mat-service/service/utsiktsplats

Mottagare


Du bör förse dig med en bredbandig scanner som klarar både AM och FM-modulation, med valfria bandbredder, valfri kanalseparation och helst lite annat också.

Prova gärna en mottagare i stil med Icoms IC-R1 som klarar alla frekvenser mellan 0,1 - 1300 MHz utan bandbegräsningar och annat tråkigt. Den kan programmeras att scanna uppsättningar av frekvenser, eller ett bestämt band.

Icom IC-R2 är modernare, klarar också 0,15 - 1310 MHz, men kan styras med dator. IC-R6, IC-RX7 är ungefär likadana.

Ännu bättre är en mottagare med spektrumvisning (sk band scope), som Icom IC-R20 som klarar 0,15 - 3300 MHz. Den kan dessutom lyssna på två frekvenser samtidigt.

Har du med dig PCn kan du prova Icoms datoranslutna mottagare IC-R1500 som kan visa ett utmärkt spektrum av frekvenserna runt omkring den du lyssnar på. Det gör det ännu lättare att hitta alla sändningar. Den fungerar enligt metoden klicka och lyssna.

Notera att ingen av de handhållna mottagare som finns på marknaden idag för hobbybruk klarar av att detektera QAM-modulation, som används för blåljusmyndigheternas Rakel eller SL:s kommunikationssystem baserat på Tetra-radio. Icom har en handhållen mottagare som kan visa TV, men bara analog TV och sådan finns inte ens kvar längre. Ingen vanlig scanner duger heller för att avlyssna datornätverk.

Vill du vara värst, provar du Icom R9500:
http://www.idg.se/2.1085/1.230290/icom-ic-r9500--varldens-tuffaste-radio

Ändspetsvirvlarna


Ett anat nöje när man står vid en banände är att lyssna efter de kollapsande ändspetsvirvlarna efter landande flygplan. Eftersom lufttrycket är högre på vingens undersida än dess översida vill luften försöka smita över till översidan. Enda stället där detta är möjligt är vid vingens ändspets.

Luften bildar en liten virvel vid ändspetsen, men eftersom flygplanet rör sig framåt blir den till en lång utsträckt spiral som ligger kvar som en långt rör en stund efter att planet landat. Virveln är tämligen stabil och kan vid vindstilla väder finnas kvar i trettio sekunder, tills den plötsligt kollapsar med ett ”pjuffff”.

Moderna flygplan har en liten extravinge (winglet) på ändspetsarna, för att förhindra ändspetsvirvlar eftersom det minskar lyftkraften och slösar energi.