Efter en dryg vecka med rykten bekräftar nu Microsoft att företaget köper den sociala nätverkstjänsten Yammer, för motsvarande 8,5 miljarder kronor.

Yammer, som grundades 2008, kommer i fortsättningen att ingå i Microsofts Office-division. Vd:n David Sacks kommer dock att fortsätta leda verksamheten på Yammer.

Med Yammer i arsenalen kommer Microsoft att försöka stärka upp de sociala aspekterna av produkter som Office, Sharepoint och Lync – ett område där mjukvarujätten länge har legat ett steg efter konkurrenterna. Det finns än så länge inga närmare detaljer kring hur Yammer-tekniken kommer att integreras i produkterna.

Sociala nätverkstjänster för företag har blivit allt mer populära de senaste åren, eftersom de ger bättre möjligheter för anställda att samarbeta och kommunicera, vilket i sin tur ökar deras effektivitet och produktivitet. Förutsatt att de används på rätt sätt.

Yammer har i dagsläget över 5 miljoner företagsanvändare, och används i mer än 85 procent av företagen på Fortune 500-listan. Runt 300 personer jobbar på Yammer.

Vd:n David Sacks, som just tjänat en anselig summa pengar, kommenterar affären så här på Yammers blogg:
“När Adam Pisoni och jag grundade Yammer hade vi som mål att göra något stort. När de flesta trodde att sociala nätverk var till för ungdomar, hade vi en vision för hur det skulle kunna förändra vårt sätt att arbeta. För fyra år sedan började vi paddla ut för att fånga vågen som vi rider på i dag.”

IDG News