Våra senaste
toppartiklar

- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"- TechWorld:

Här är de bästa
tipsen för ett
säkrare Java


- MacWorld:

Test: Så bra är nya Macarna
Då var det äntligen dags igen. Denna gång fick vi vänta på Intels nya processorer och kretsuppsättningar innan Apple släppte något nytt. Bättre prestanda är alltid välkommet men den stora nyheten är den nya konstruktionen hos Macbook Pro 15-tum med retina-skärmen. Här ser vi framtidens bärbara Pro-modell samtidigt som Macbook Air och de ”gamla vanliga” Macbook Pro-modellerna finns kvar och piffas till ordentligt. Ingen nya iMac eller Mini ännu, men det är förmodligen bara en tidsfråga innan de också dyker upp i nya skepnader.

Vid lanseringen visade Apple stolt upp retina-Macen både som en dator med en enastående skärm och som en dator för de allra tyngsta uppgifterna. Tack vare fyra kärnor och den snabba lagringen klarar retina-Macen att parallellt strömma fyra stycken full hd-klipp i 1920x1080 pixlar och den kan också spela upp 4K-upplöst material utan problem. Med tanke på skärmens upplösning har du även en god täckning av bildinnehållet hos 4K-upplöst material. Retina-Macen är också den snabbaste bärbara Macen som även klår äldre iMac-toppmodeller i beräkningskraft.

Samtliga Macbook-modeller har idag belyst tangentbord (det kom redan förra året) och trådlöst nätverk för 802.11 a/b/g/n-nätverk samt Bluetooth 4.0. Den inbyggda kameran använder 720p-upplösning och det finns mikrofon inbyggd som hos 15-tums retina-Macen är i en dubbel variant för att bättre kunna filtrera bort störande omgivningsljud.

Magsafe-kontakten för laddning och strömförsörjning är i ny variant, kallad ”Magsafe 2” och är längre och smalare än den gamla sorten. Apple säljer en adapter för att kunna använda äldre Magsafe-tillbehör. Exakt varför en ny version tagits fram presenterades lite luddigt av Apple och ska tydligen handla om att Magsafe2 är en säkrare konstruktion snarare än det rör sig om något nytt i fråga om funktion.


Macbook Pro med retina-skärmen är 18 millimeter tjock och precis millimetern där Macbook Air är som tjockast. Framtill smalnar Air av till endast 3 millimeter medan retina-modellen är lika jämntjock. Traditionell Macbook Pro är 24 millimeter tjock.

Nyheterna i stora drag
Nyheterna i Macbook Air handlar främst om två saker. Som väntat kliver Apple över till Intels senaste ”Ivy bridge”-kretsuppsättningar med tvåkärniga Core i5- och i7-processorer samt den integrerade grafikkretsen HD Graphics 4000. Nummer två är att det nu också sitter usb3-anslutningar på Macbook Air. Med nominell hastighet på fem gigabit i sekunden öppnar usb3 för kostnadseffektiva lösningar för hårddiskar och andra mer massproducerade tillbehör. Dessutom var det på tiden att Apple hängde med på det tåget. Full bakåtkompabilitet med usb2-tillbehör utlovas ifall någon nu funderade.

Hos Macbook Pro finns det fler förändringar och en tydlig ändring av inriktningen hos modellen. 17-tummaren var trevlig som flyttbar arbetsstation men det kändes många gånger som att kånka runt på ett pingisbord. Jag minns när jag testade den och till min glädje upptäckte att den faktiskt gick ned i datorväskan bara för att upptäcka att den dunkade i varje ryggstöd jag passerade på bussen hem. Apple har nu lagt ned 17-tummaren som produkt.

Kvar finns 13- och 15-tummarna i sin traditionella uppsättning där de ser ut som de gjort de senaste tre åren. Viktigaste skillnaden för 2012 är innanmätet där de också baseras på ”Ivy Bridge”-kretsuppsättningarna med snabbare processorer samt usb3-anslutningen. Resten är ungefär som tidigare i stora drag, till exempel inbyggd 8x dvd-brännare. Det mesta av specifikationer och funktioner tyder på att dessa två modeller endast rör sig om mindre uppdateringar av tidigare modeller.

Helt ny och också helt klart intressantast är Macbook Pro 15-tum med den högupplösta retina-skärmen. Där har vi en intressant korsbefruktning mellan Macbook Pro och Macbook Air. Till formen väldigt lik den traditionella Macbook Pro fast här märkbart slankare och lättare med sex millimetrar och ett halvt kilogram. Sådant som märks när apparaten ska ned i väskor och släpas runt.

I den nya inkarnationen av denna moderna klassiker – grundidén härrör från den elva år gamla Powerbook G4 Titan – har Apple skurit bort det som kan ses som åldrigt och överflödigt. Det enda som är kvar i mekanisk väg torde vara gångjärnen och fläktarna då den optiska enheten är borta och hårddisken precis som med Macbook Air ersatt av flash-lagring. Nätverksanslutningen är borta liksom Firewire. Istället finns två Thunderbolt-anslutningar samt HDMI. Behöver du nätverk och Firewire finns en gigabit Ethernet-adapter och utlovad, men ännu inte sedd, är en Firewire-adapter.

Likheterna med både Air- och Pro blir slående när man synar retina-datorn närmare. Här finns datorkraften hos övriga Pro-modeller med samma fyrkärniga i7-processorer kombinerat med Airs slankare form och flash-baserade och överlägset snabba lagring. Batteriet ska hålla för 30 dagars viloläge, precis som hos Macbook Air. En naturlig och väntad utveckling med tanke på

försäljningsframgångarna hos Macbook Air. Största nyheten är skärmen och vi viger en helt egen artikel åt denna. Ingen 13-tums retinamodell av Macbook Pro? Nej, inte denna gång i alla fall.


Klicka på bilden för en större version.


Sida 1 / 5
Mer från IDG-nätverket

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Hackarnas strategiska mål
Testa agilt
Virtualisera smart

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- M3:

"Som att dra
naglarna över
en griffeltavla"


- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

Heartbleed får jättarna att öppna plånboken


- IDG.se:

Världens mäktigaste röntgenlaser

- M3:

Roota Androiden: Pac Rom ger det bästa av två världar


- TechWorld:

Vad händer efter molnet?


- Computer Sweden:

Säpo vill använda trojaner


- Computer Sweden:

Podcast: "Operatörernas största miss"

"Därför måste Microsoft leva som de lär"

Ledare "Det finns gott om smidigare alternativ för virtualisering och det saknas som bekant inte utmanare till Office", skriver Jörgen Lindqvist.


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"


- Computer Sweden:

Robot norpade lägenheter i bostadskö


- TechWorld:

"Teknikskräcken måste bekämpas"


- PC för Alla:

Nu kan du resa tillbaka i tiden med Street View


Cdon minskar förlusten

RESULTAT Cdon redovisar fortsatt förlust, men vd Paul Fischbein gläds åt bolagets tillväxt.

- Computer Sweden:

IBM hårdsatsar
på servrar för
att klå Intel


- M3:

Första livstecknet från Nvidias nästa spelkonsol- CIO Sweden:

Duellen: Svenskbaserad it - eller sourcing i Ukraina?


- Internetworld:

E-boksdrömmen som gick i kras


Efter rekordkvartalet - Apple delar upp aktien

Efter en strålande kvartalsrapport meddelar Apple att företaget kommer göra en aktiesplit.

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: