GlödlampsförrådetExtreme i nattbelysning. Bild: Gröna Lund

Ett nöjesfält definieras i princip av alla blinkande, glimrande lampor i alla regnbågens färger. Det är lysande figurer, vandrande ljus eller olika symboler, som pilar och blixtar, som återges i form av stora mattor, figurer eller bågar besatta med lampor. Vitt ljus duger inte alls utan det ska vara rött, gult, grönt, blått och så vidare.

På attraktioner som rör sig och skakar går det åt massor av glödlampor (dock ej på radiobilarna, märkligt nog, som de krockar och har sig) och många lampor måste bytas på daglig basis.

För att få lämplig färg sitter alla lampor inuti färgade hus eller kalotter, med en topp som man kan skruva av när man ska byta lampa. De färgade lamphusen är glittriga och glada och många besökare skruvar av en topp eller två och tar med hem som souvenir. Dessutom går UV-ljuset ganska hårt åt den färgade plasten i lamphusen, så att de spricker sönder. De måste ersättas nästa morgon, om inte annat så för att inte få kortslutning om det skulle börja regna.

För den skull har GL ett helt rum fullt med back på back med lamphus. Flera kubikmeter av dem.

Man kan ju undra varför GL inte gått över till lysdioder? Det har man naturligtvis, på de ställen där det går, om inte annat för att minska effektförbrukningen och bättra på elräkningen.

På Extreme sitter det till exempel lysdiodslampor på masten. Men det var inte alldeles självklart att man bara kunde byta till lysdioder, för de första fabrikaten man fick tag i hade inte längre hållbarhet än glödlampor, och det var vibrationernas fel. Numera har man dock hittat en hållbar sort.

Det här är GLs glödlampsrum, där tusentals lampor i alla former och storlekar förvaras. Det är 5 volt och 12 volt och 230 volt och jag vet inte vad. Allt från E10 till E26 och glödljus och lågenergilampor.

Attraktionernas effektbelysning skedde intill nyligen med 5 watts glödlampor i E14-fattning. Det kan sitta flera tusen lampor på en större attraktion som Extreme. När de börjat gå sönder blir det trista ”hål” i de belysta figurerna och det ser illa ut.

Men i och med att man hittade skakstarka lysdiodlampor från exempelvis Toplux har underhållsbehovet minskat.

Läs mer


Gröna Lund: http://www.gronalund.com/sv/Attraktioner/Alla-attraktioner/Extreme
Om Siemens Simatic S5:
http://en.wikipedia.org/wiki/Simatic_S5_PLC