En titt inunder


Som vanligt vill undertecknad in under maskineriet och kravla, så Peter låser upp en lucka i podiets sida. Här är det många stålbalkar, eftersom tornet ska stå stadigt.

Det första man lägger märke till är allt kablage som går in i tornet. Det är kraftkablar till hissmotorerna och sensorledningar som kommer ned igen, och kraft till belysning mm. Mycket är det iallafall.

För att kunna komma in till servicehissen som löper mitt i tornet måste man krypa in genom manluckan vid tornets fot. Här tittar Peter Andersson in i hålet.

Det första som slår en när man tittar in i manluckan är motvikten till en av gondolerna. Det är en redig järnklump som inte riktigt står på de gummidämpade bottenstoppen. Det ryms tre likadana motvikter därinne. Och en hiss. Tänk på det.

Så riktar vi kameran uppåt i tornet och två meter upp skymtar vi botten på servicehissen. Den kan inte åka ända ned. För att nå den måste man klättra upp för den orange stegen, öppna luckan i hissens golv, klättra upp och stänga golvluckan igen.

Mobiltelefonsplitter


När vi klättrar runt i de undre delarna av Fritt fall ser vi att det är märkvärdigt mycket skräp på marken. Ja, eller skräp och skräp, det är hårband, nyckelklippor, bitar av mobiltelefoner, en kameraslutare här, ett minneskort där, bollar, tandborstar och läppstift. Det är inte tillåtet att ha lösa föremål som mobiltelefoner och kameror med sig upp i Fritt fall. Inte för att det skulle vara hemligt däruppe på något sätt, utan för att man kan tappa dem och orsaka skada på föremål eller personer på marken.

– Jojo, säger Peter. Vi hittar ganska mycket grejor här, varje dag. Både hela mobiltelefoner och splitter, hårspännen, smycken och plånböcker. De kan ligga i attraktioner, under attraktioner och på tak. Det är mycket grejor. Då och då hör personalen hur det krasar i virvelströmsbromsen och då är det en nyckelknippa som sugits dit och ligger där och skaver mot bromskniven. Då får man köra upp gondolen 30 meter, så att den går fri från bromskniven och sedan titta ned i luftgapet, och säkert som anden i flaskan sitter det en nyckelknippa med mosade nycklar där.

– Inte får man väl ha med sig telefoner och kameror upp i Fritt fall? Men det har de väl ändå?

– Ser vi att gästerna har telefoner i handen, ber vi dem lägga ned en i en ficka eller i förvaringsfacket som finns nära till hands. Vi får inte ta den ifrån dem. Oftast tar gästerna fram telefon eller kamera under åkturen...

– Och den blir fyra gånger så tung när det blir 4 G och det tänker man inte på, inflikar vi.

När fallet inleds blir både gästen och kameran tyngdlösa. Det är själva idén med fritt fall. 9,81 m/s2. Efter tre sekunder är de inte tyngdlösa längre. Plötsligt väger kameran 4 gånger sin normala vikt och slinker lätt ur handen.