Sätt fingret mitt på Gotlands karta och du hamnar i Roma. Där finns inte en saltstänkt sjöbuss på flera mils håll. Istället hittar man en nedlagd sockerfabrik och en väldig massa jordbruk. Ingen odlar sockerbetor längre på Gotland, men massor av korn att göra massor av whisky av.


Den gamla skylten med ”Sockerbruk” har tagits ned och ersatts med en ny. Bild GW.

Anders Stumle, vd för Gotland Whisky och dessutom den ekologiska bonde som själv odlat det korn som whiskyn bryggs av, berättar:

– Vi har köpt före detta Roma Sockerbruk och har tagit in en del olika hyresgäster. En av dem är Gotland Whisky, där vi också är delägare. I övrigt inhyses två snusfabriker, en glassfabrik och en torkanläggning för ekologiskt gräs.


Det mesta av sockerbruket används inte längre. Det är enorma lokaler och det finns gott om plats för andra entreprenörer som behöver utrymme.

– Gotland Whisky bildades 2005, ursprungligen som ett gårdsdestilleri i Klintehamn, men det gick inte som tänkt och 2008 flyttades destilleriet till Roma. Vi började med ett nytt koncept som innebär att vi inte ska låna pengar utan enbart arbeta med ägarnas pengar. Därför gör vi hela tiden emissioner, där priset hela tiden går upp i förhållande till vad vi anser att vi presterat. Nu är företaget färdigbildat och vi ska komma igång med produktionen. Då ska pengarna uteslutande bli till whisky.


Anders Stumle, engagerad, ekologisk och framfört allt ekonomiskt lagd whiskyfabrikör. Bild: Audrone Städje.

– Vi kommer att ha två produktlinjer, en rökig och en med orökt malt. Dessutom kommer vi att använda olika sorters fat. Jag såg helst att vi kunde sälja whisky som är ungefär 63-procentig och inte utblandad med något alls, utan precis som ”kocken lagade den”, men så kommer det nog inte att kunna bli. Spritskatten är 500 kronor per liter 100-pocentig alkohol. Det är faktiskt lika hög skatt som i Skottland, fast den är något lägre i Danmark och Tyskland. Och ännu lägre i Baltikum, varför vissa låter buteljera sin sprit i Estland, men det tänker inte vi göra.


Det här är inte alkoholreklam. Flaskan på bilden finns inte i handeln ännu på länge. Observera att den här sortens alkohol kan vara skadlig för din plånbok. Bild: GW.

Sida 1 / 8

Innehållsförteckning