– Ni har valt att köra detta utan datorer, inte som en processindustri? Här är det de gamla metoderna som gäller? Du måste alltså ha expertis som kan hantera din Spirit safe utan kontakt med råvaran, en person som bara vet… Och du har hittat en sådan?
Den skotske konsulten Henry Cockburn sniffar på resultatet och nickar gillande. Bild: GW.
- Jo, vi har en kille i Skottland som har varit chef på Bowmore i 20 år, men numera åker runt och ordnar destillerier i hela världen. Han är 76 år nu så han menar att vårt destilleri blir det sista han gör. Samtidigt tycker han att det här var det roligaste. ”This is my baby, and I’m a very good father” som han säger. Men det är inte så komplicerat egentligen. Man bestämmer vissa saker, tider och temperaturer, en gång för alla och agerar därefter.
Utrustningen är nytillverkad och kommer från Forsyth Group i Skottland. De gör allt renoveringsarbete åt alla skotska destillerier, säljer pannor till hela världen och bygger nytt, bland annat åt Mackmyra och Box i Sverige.
Jamen det flyter så här, och sen… Anders Stumle berättar initierat och livfullt om tillverkningsprocessen. Bild: Audrone Städje.
Råvaror
Råvarorna är korn, torv, jäst och vatten.
– Har ni särskilt myrvatten, eller annat smaka-gott-vatten? undrar vi.
– Nej, vi har vanligt hårt kranvatten. De flesta säger att vi borde använda mjukt vatten och avhärda det, men jag tycker inte om avhärdat vatten. Konsulten säger att jag möjligen kan få två års längre hållarbarhet i destilleriutrustningen med det, men det har ingen betydelse för smaken. Glenmorangie använder precis olika hårt vatten, runt 25 dH, och det är en så pass bra whisky så hårdheten spelar nog ingen större roll. Vid spädningen använder vi destillerat vatten, men det är en helt annan sak.
Kornet odlar jag själv och mältnigen utförs av min svåger i Rone som har byggt en egen anläggning för det. Malten krossas direkt när den kommer till fabriken. Allting är helt färskt, inget har lagrats.
– Torven då?
– Det finns visserligen torv på Gotland, i myrarna, men den får man inte ta, så just nu använder vi småländsk torv.
Det finns särskilda företag som tillverkar torrjäst till whisky och det är därifrån vi köper. Till första satsen fick vi inte tag i sådan jäst, så då åkte jag in till min kompis som har bageri i Visby och fick lite fransk turbojäst och den var snabb. På fyra timmar hade vi 4 procents alkoholhalt och det jäste över alla bräddar. Man kan egentligen använda vilken jäst som helst, men den måste får arbeta ut helt, tills jästsvamparna dör av alkoholförgiftning. Givetvis finns det nördar i sammanhanget som låter det vildjäsa i 100 timmar för att de vill ha en vildjäsning, men vi tycker det finns risker med det, beroende på vad man har för sporer som far omkring i rummet.
– Jag antar att du sett filmen ”Massor av whisky”?
– Det tillhör väl allmänbildningen?
Gotland Whiskys destilleri är lite show också. Här kan man hålla kick-offer, bröllop, med mera, förutom att gå på rena visningar. Är du på Gotland tycker jag du ska ta chansen att se ett riktigt destilleri. Bild: GW.