Huvuddelen av destilleriet, mäsknigen, jäsningen mm får plats innanför dessa glasväggar. Det är inte direkt någon utrymmeskrävande verksamhet. Bild: GW.
Processen
Internet är fullt av beskrivningar av hur man gör whisky, en del mer eller mindre gammalmodiga än andra. Så här går det till på riktigt i modern tillverkning.
Systemskiss. Siffrorna i de olika delprocesserna anger i vilken ordning olika steg inträffar.
Mältningen inklusive rökningen tar en vecka, krossning, mäskning några timmar och jäsning 48 timmar, fördestilleringen 5 timmar och slutdestilleringen också 5 timmar. Den långa tiden är lagringen på fat, allt från 3 år och uppåt.
Mältning
Alltihop börjar med att Anders skördar sitt korn och kör det till mältning.
Mältningskaret är manshögt. Bild: GW.
De flesta svenska destillerier köper sitt mältade och rökta korn från ett och samma ställe, nämligen Viking Malt i Helsingborg, så även Mackmyra. Det skulle Gotlands Whisky inte kunna göra, eftersom produkterna därifrån inte är ekologiska. Istället odlar Anders sitt eget ekologiska korn och han svåger mältar och röker i ett nybyggt mälteri.
Tittar man ned i mältningskaret ser man de skruvformade omrörarna som ser till att kornet cirkuleras under processen. Just nu är behållaren tom, men under drift är den fylld upp till kanten. Bild: GW.
Vid mälteriet i Rone hamnar kornet i ett särskilt mältningskar och det första som händer är att man dränker det i vatten för att få igång groningen. Detta håller på cirka 8 timmar och man pumpar runt vattnet under tiden.
Förr skulle man enligt kutymen därefter bre ut kornet i ett lagerrum för att det ska få gro, men det gör man inte längre utan det får ligga kvar i samma behållare och röras om då och då. När grodden kommit fram, torkas kornet med varmluft som blåses in underifrån, genom en perforerad plåt i kärlets botten.