Rökning


Det är också genom den perforerade plåten man blåser röken, när malten ska rökas. Den gamla metoden med separat köln (kiln) är borta.

– Egentligen är det bara Islay och Campbeltown som röker sin malt. Alla andra, Speyside, you name it, använder orökt malt. Den röksmak som hamnar i whiskyn kommer istället från faten. De torkar också malten med varmluft. På Islay finns ett rökeri som heter Port Ellen som ägs av samtliga destillerier på Islay, som producerar malt till dem allihop. Vid beställnigen kan man ange vilken rökighetsgrad man vill ha. Vår skotske konsult menar att maltens smak påverkar slutproduktens med 25 procent och resten kommer från tunnorna. Han blev väldigt glad när han fick höra att vi skulle göra whisky på rökt malt, för det görs inte i Sverige i övrigt.

Rökningen görs med torvbriketter, som dels får förkolna och åstadkomma rök, och dels eldas under rökugnen, en helt vanlig flispanna, för att få upp temperaturen.

Efter denna process kallas kornet för malt och ska hålla 4 procents fuktighet.

Valsning och krossningValskvarnen förevigas av undertecknad. Det mältade kornet kommer in i rännan upptill, krossas och kommer ut i botten där det tas till en förrådstank (utanför bilden). Bild: Audrone Städje.

Det första som händer i whiskyfabriken är att kornet krossas i en valskvarn. Om det håller just 4 procents fuktighet kommer kornet att explodera i kvarnen och skalet förblir helt. Skalet har en viktig funktion senare.

Efter valsnigen kallas kornet gröpe.

Mäskning


Nu påbörjas den process som kallas mäskning, när sockret löses ut ur kornet. Traditionellt brukar man använda tre mäskkärl och låta gröpen vandra mellan dessa för att till sist erhålla ren vört, men så gör man inte längre.


Systemets enda elektroniska styrsystem finns vid skruvtransportören. Här kan man starta transportören, se alla temperaturer i hela processen och dessutom se varvtalen på de olika motorer som används.

Istället börjar man med att blanda gröpe och 65-gradigt vatten i en skruvtransportör. Temperaturen är viktig för att sockret ska lösas ut.


Skruvtransportör. Visst är den vacker? Anders var tvungen att torka bort en tår ur ögat. Allt eftersom gröpen färdas längs transportören blandas den med vatten och knådas. Varmvattnet, både det 65- och det 90-gradiga, förvaras i två förrådstankar (Fö) där det värms med ånga. Det 65-gradiga vattnet injiceras i skruvtransportören på injektionspunkten (Inj). Efter att ha blandats lagom länge har gröpen blivit mäsk och faller ned i mäskkärlet (Mä).

Längden på skruvtransportören är också viktig för att sockret ska hinna lösas ut.


Här är punkten på skruvtransportören där det 65-gradiga vattnet injiceras.

Slutligen faller den uppblötta gröpen ned i mäskkaret. Gotland Whiskys mäskkärl är av en unik badkarsformad konstruktion som ingen annan har.


Det här är Gotland Whiskys unika långsträckta mäskkar. Bild: GW.

Där får mäsken ligga en timma och röras om, varefter skaldelarna sjunker till botten och bildar filterkakan.

Sida 4 / 8

Innehållsförteckning