Sprängskiss över arenan. Gästerna kommer in på tredje våningen, medan de flesta teknikrum och infarten för OB-bussar och liknande är på våning ett. Logerna finns på våning 5. Utsikten därifrån är magnifik och alla loger har egen monitor, accesspunkt och digital telefon.Nationalarenans nätverksuppbyggnad. Nästan all trafik färdas på ett och samma redundanta fibernät och tas om hand av två redundanta routrar i två hallar som får varsin fiber med Internet utifrån. Den mesta databehandlingen sker hos en utkontrakterad leverantör. Även inkommande kraft är redundant och det finns dieslar och ups:er som ska kunna driva både it, visst ljus och olika nödfunktioner. Skissen visar den logiska layouten, hallens fysiska planering är annorlunda. Observera att ljudanläggningen inte visas.

– Vad man först och främst är rädd för är att det trådlösa nätet inte ska räcka till, menar vi. Hur många trådlösa noder har ni?

– Idag sitter det omkring 370 accesspunkter, men vi är bara i inmätningsskedet. I slutänden hamnar vi nog runt 400 stycken, när alla täckningshål har fyllts i. Det är fem olika typer av accesspunkter, beroende på var de ska sitta. Över varje läktarsektion sitter en MIMO-nod på 2,4 och 5 gigahertz med specialutformad antenn som bara ska stråla ned över just den sektionen utan att störa andra sektioner. Vi använder flera olika kanaler som är fördelade så att de inte stör varandra och effektregleringen sker automatiskt. Initialt är det tänkt att nätet ska vara helt öppet för gästerna, utan kostnad och utan lösenord.


Varje läktarsektion, på varje våning, har fått en egen trådlös MIMO-nod på 2,4 och 5 gigahertz med en specialutvecklad antenn som bara ska täcka just en sektion och inte stråla över till intilliggande sektion. Man anpassar strålningsloben och håller uteffekten nere.

Alla accesspunkter kommer från Cisco, liksom hela den övriga infrastrukturen i datorhallarna, en struktur som dessutom designats av Cisco. Det är svenska Cygate som varit återförsäljare. Accesspunkterna är av typen Cisco Aironet 3502P med 802.11n och antennerna är sexingångars MIMO-antenner av typen MIMO Patch Array Antenna (AIR-ANT25137NP-R). Antennen har en strålningslob på +/- 30 grader, vilket borgar för att den inte kommer att störa sektionen intill.


Här är en ögonblicksbild av Wifi-näten uppfångad med WiFi Analyzer på mobiltelefonen. Man kan lugnt konstatera att det finns massor av nät och att täcknigen är god.

Hallen försörjs med två redundanta ingångar från Internet och det finns fiber från både Skanova och Stokab.

– Kommer mobiltelefonnätet att förstärkas?

– Jo, men det bygger inte vi, utan det sköter operatörerna. De har sina egna operatörsrum i arenan och egna inkommande fibrer från Skanova eller Stokab. Naturligtvis kommer man att kunna köra Skype via Internet och på så sätt avlasta mobiltnäten.

– Presscentret då? Journalisterna spottar ut gigabyte på gigabyte av foton som ska till dagstidningarna för publicering och förväntar sig realtidsvideo och snabbt trådlöst Internet. Vad får journalisterna?

– De får samma trådlösa anslutning som alla andra, men prioriterad access. Sen har vi de nya trådlösa kamerorna. När fotograferna är nere och kryper på gräsmattan under fotbollsmatcher har vi särskilda accesspunkter för dem, med SSID som de måste logga in på för att få ha nätet för sig själva. Printrar är inte längre intressanta, så vi har inte planerat för något sådant. Printer får var och en som behöver det ta med själv.

Sida 2 / 5

Innehållsförteckning