En titt i datorhallen


I varsin ände av hallen finns två datorhallar som speglar varandra. Inte för att det finns så många datorer där, utan de allra flesta tjänster är utkontrakterade. Så kungen i varje datorhall är istället en av Ciscos allra största routrar, en Nexus 7000 med tredubbla, redundanta nätaggregat. En fiber med Internet kommer in till varje router och de delar på lasten på det interna nätet.

En av de två redundanta datorhallarna. Som du ser är det inte mycket till servrar. Hallen är under uppförande, men den mesta datorutrustningen är redan inmonterad. UTP-kabel ser man inte mycket av heller för alla interna förbindelser är fibrer. Tvärförbindelserna mellan hallarna och andra viktiga knutpunkter är 10 Gbps fiber.

Här är rackraden framifrån. Det hela är ganska sparsamt. Längst bort ser du patchskåpen för fibrer (P) och i mitten tronar den stora Ciscoroutern (R) som dirigerar all interntrafik och trafiken till utkontrakteringsleverantören. Allra närmast syns de enda servrar som finns (S). De är ganska få och kör enbart virtualiserade system. Allra längst ned syns lagringsenheten (L).

Enorma bildskärmar


Den enorma mediakuben som hänger mitt i hallen har fyra lysdiodsskärmar på vardera 60 kvm, som sammanlagt väger 17 ton.

Mediakuben kommer från Mediatec och byggs ihop av mindre moduler. Den är hallens centrala visningsenhet, har egen fiber för sin video, men styrs via det allmänna nätet.

En lysdiodmodul. Den är ungefär 1x1 meter och besatt med en förfärlig massa 5-millimeters röda, gröna och blå lysdioder mot svart bakgrund och försänkta mellan svarta flänsar som ska hindra reflektioner från strålkastarljus. När sådana skyltar monteras utomhus skyddar flänsarna mot solreflexer.

Här monterar personal från Mediatec modul efter modul på mediakuben.

Fasadbelysningen kanske också kan räknas in bland bildskärmarna. Den består helt och hållet av lampor och ljusmönster och färg på fasaden kan växlas från en kontrollcentral. Varje strålkastare är ansluten till samma nätverk som allt det övriga. Till detta kommer fastighetssystemen, som belysning, fläktar, temperaturkontroll, dörrstängning, passagekontroll och de flera hundra övervakningskamerorna.

Sida 4 / 5

Innehållsförteckning