EN TUR OMBORD
Vi tog en tur ombord och såg de flesta däcken, från kölsvinet till bryggan. Det är svårt att bedöma hur många människor som arbetar med utrustningsfasen, men det bör röra sig om ett tusental. VL visste inte säkert. Vi hörde finska, polska, ryska, svenska, litauiska, lettiska och estniska röster.
Baren
Vi börjar med det viktigaste ombord: Baren.
Välkommen till Barens hav. Under rustningsfasen är barerna bara en massa av grovt svetsad stålplåt som står hit och dit, med mängder av verktyg i högar, men det ska nog bli fint tills det är dags att beställa de första drinkarna.
Allt öl finns i en särskild tank akterut och transporteras runt fartyget i rör. Här ser du rören under en bardisk. De är isolerade med svart isolationsmaterial för att ölet ska förbli kallt. Lapin kulta i det översta röret och Mariestads i det undre, kantänka.
Hytterna
Bild: Audrone Vodzinskaite
Hytterna byggdes inte på plats utan kom från ett företag utanför varvet, som specialiserat sig på passagerarhytter. De kom som färdiga moduler. Allt var monterat redan från början, sängbord, ip-telefoner, armaturer, minibar, konst på väggarna, mattor och belysning. Belysningen kan inte ta skada av lite hårdhänt hantering, eftersom allt ljus ombord är lysdioder.
Nja, det där med modulbygget är bara nästan sant. De allra lyxigaste sviterna byggs upp på plats av snickare.
Hyttnycklarna blir precis som tidigare magnetkort och låsen är av den algoritmiska typen Vingcard som har en lista med låskoder kopplade mot datum. När en biljett/hyttnyckel skrivs ut i incheckningen, magnetiseras den med den kod som gäller för utvald hytt just detta datum. Nästa dygn gäller en annan kod. Skulle man tappa bort nyckeln finns det ytterligare en nyckelkod som ersätter den tidigare koden och gäller istället så fort man sätter in det nya nyckelkortet. På så sätt kan låsen vara helt offline. Alla låsöppningar loggas i låset och personalen har en särskild läsapparat som kan ta reda på vilka koder som öppnat låset och när. Det kan vara användbart vid utredningar av stölder och liknande.
Och så här ska det se ut när det är klart, hytten städad, lakanen nytvättade, minibaren påfylld och tv:n redo för kvällens långfilm, eller en titt på vad som händer i de många barerna och på scenerna.
Bild: Audrone Vodzinskaite
Ett hål togs upp i skeppssidan för att lasta in hyttmodulerna, varefter de baxades iväg till rätt plats, monterades fast och anslöts. Här håller man på att svetsa igen hålet efter avslutat arbete. Logotypen bakom är bara en provmålning.
Bild: Audrone Vodzinskaite
Hyttmodulerna har ett kabelknippe klart att anslutas till en kabelcentral placerad i ett serviceutrymme vid var fjärde hytt. Här ansluts elkraften, här sitter en åttaportars switch för telefoni och video och dessutom finns, nedanför bild, anslutningar för vatten och avlopp.