Jättedisplayerna


Tvåvåningsdiscot längst bak på däck 10 kallas (för närvarande) ”Fun Club”. Det kommer att ha den största videovägg som flyter på de sju haven, 10 x 4,2 meter. Här står vi på översta våningen, vända akterut. Videoväggen är det stora svarta flaket som håller på att byggas upp på scenen till vänster. Lådorna på scenen rymmer displaymoduler som ska sättas upp på ställningen. Man hade problem att hitta displaymoduler som inte störde på radio för mycket. De innehåller trots allt nätaggregat och en massa kraftelektronik som pulsbreddsmodulerar lysdioderna och det rör sig om höga effekter. Men till sist hittade man en modell som var tillräckligt EMI-skärmad.


Bild: Audrone Vodzinskaite

Videoväggen bakifrån. Här pågår montaget av de svarta displaymodulerna.

Alltihop styrs av en liten pc, som den i bilden ovan, dock en lite utvidgad modell med dvi-utgång. En liten, behändig pc faktiskt.


Bild: Audrone Vodzinskaite

Det är miljoner och åter miljoner RGB-lysdioder monterade flush i svarta plastblock, med 6 millimeters delning.

Bryggan


Bryggan är under byggnad och fönstren är övertäckta för att inte solkas när man målar skrovet på utsidan. Många av datorsystemen, bland annat brandlarm och andra felsökningsfunktioner är redan igång.


Bild: Audrone Vodzinskaite

Ajaja, kapten. Undertecknad står med handen på gasreglaget, redo att lägga ut. Reglaget är taktilt, ungefär som i en cockpit i ett trafikflygplan. Drar man iväg det åt något håll, dras det tillbaka av servomotorer, för att visa vad som är möjligt just då.


Bild: Audrone Vodzinskaite

Skärmen till vänster visar vilka datorsystem som för närvarande är uppe och vilka som inte är tillgängliga, medan skärmen till höger visar att det för närvarande inte alls brinner någonstans på fartyget.


Bild: Audrone Vodzinskaite

VLs folk är glada att visa runt och stånga sig fram i bråten på alla däcken. Grace är ett magnifikt bygge, men taket på bryggan är inte riktigt klart ännu.