Du får ingen förvarning. Plötsligt blir allting bara svart och tyst. Datorernas fläktar stannar och du känner den där isande känslan längs ryggraden som betyder: där försvann allt jag nyss jobbat med och där försvann min samling med musik och film.

SvD meddelade i en artikel den 16 december 2012 hur en förort till Huddinge haft 20 strömavbrott mellan november och december. Avbrotten kunde vara allt mellan ett par minuter och sex timmar. Artikeln fortsatte att räkna upp orter där strömmen kommer och går. Anledningen är enkel. Kraftledningarna går genom skogen och när det kommer mycket snö faller träden över ledningarna. Pang. Kotslutning.

Du som enbart använder en bärbar dator kan kanske känna dig ganska trygg, tills datorn behöver laddas, men har du en vanlig bordsdator eller en server finns det allvarlig risk för förlust av filsystemet om strömmen kommer och går några gånger, sådär lämpligt mitt i en skrivoperation. Hemmabiosystem och mediaservrar är sällan bärbara, och det är inte nas:en där du har hela din musiksamling, dina digitalbilder och så vidare, heller. Få småföretagare med ett par datorer och en eller annan server har satsat på avbrottsfri kraft. Vi har väl så fin ström här i storstadsområdet? Det var förr, det.

Att inte ha avbrottsfri kraft till sitt företag idag är nästan att betrakta som tjänstefel. Den gamla devisen att det arbete du lagrat på hårddisken är betydligt mycket dyrare än priset för själva datorn, gäller fortfarande. Data som tagit en vecka att skapa, kanske försvinner på en sekund. Har du inte en färsk säkerhetskopia kommer försäkringsbolaget inte att ersätta dig. Har du råd att göra om jobbet? Går det över huvud taget att göra om jobbet?

Världen kan aldrig få nog av avbrottsfri kraft. Därför har vi skärskådat en ganska vanlig ups, en APC SmartUPS 1500I som bör vara tillräcklig för ett mindre företag med ett par moderna bordsdatorer och en eller två mindre servrar och lite kringutrustning. Enheten kostar 4600 kronor (december 2012) och det får sägas vara billigt för säkerhet mot katastrofala datorhaverier. Säkerhet mot mänskliga misstag erbjuder den dock inte, så du slipper inte undan kravet på regelbundna säkerhetskopior, ähum...

En modern dator eller mindre server i vanlig towermodell drar cirka 180 watt och en 21-tums lcd-skärm drar 60 watt. Ups:en kan mata ut 1500 VA eller 980 watt och kan utan vidare driva två datorer med bildskärmar, en server utan skärm och lite kringutrustning som DECT-telefon och en router.

Drifttidskurvan för aggregatet SUA 1500I ser ut så här. Den nyare modellen SMT 1500I har något högre uteffekt. Jag har satt markören på halva uteffekten 490 watt och grafen visar att drifttiden ligger kring 24 minuter. Detta kanske till och med kan överbrygga ett medellångt strömavbrott. Drifttiden vid maximal uteffekt 980 watt är 7 minuter och det bör räcka mer än väl för att du ska hinna stänga arbetsstationer och server. Aggregatet har usb-uttag genom vilket det kan meddela en server att strömmen håller på att ta slut, så denna kan stänga av sig korrekt.