Den ädlaste av alla drycker, som bara ska njutas i små klunkar, men som så många missförstått, är resultatet av bönders idoga arbete, rök och eld, svampar, skogsavverkning, torvupptagning och lång lagring i gammaldags träkärl som brunnit på insidan.
Djupt inne i de gästrikländska trollskogarna finner vi Mackmyras raketbasliknande whiskyfabrik. Trollen och rumpnissarna raglar svårt ansatta omkring i markerna runt omkring. Vildvittrorna har flygförbud denna kalla vinterkväll.
Mackmyras Gravitationsdestilleri är en fabrik av modernast möjliga snitt där man även lagt sig vinn om att göra det lätt för besökare att komma riktigt nära processen. Undertecknad har tidigare beskrivit Gotlands Whiskydestilleri i Roma i en artikel. Där kördes allt för hand, även om det vid närmare beskådan visar sig finnas en del intressanta likheter mellan de båda destillerierna. Med båda artiklarna till hands kan du jämföra processerna och se att det finns mycket gemensamt, men också ett antal skillnader.
Innehållsförteckning
Inledning Det gröna destilleriet El och styr Styrsystemet El och fastighet Råvarorna Mältning Rökning Processen börjar Systemskiss Valskvarnen Mäskning | Jäsning Destillering Spritlyktan, att stänga hjärtat Råspritförråd Lager Avslutning Provning Framtiden Referenser Läs mer Huvuddata om fabriken |
Inledning
Inledningsvis befinner vi oss på plan 7 i fabriken, i skybaren.
Bild: Audrone Vodzinskaite
Här träffar vi Jonas Berg, projektchef och civilingenjör från KTH, som byggt det nya destilleriet. Han drar grunderna om whiskytillverkning:
– Till whisky använder man tre ingredienser: korn, vatten och jäst. Kornet vi använder kommer från några svenska gårdar som valts för sin kvalitet, tillsammans med Lantmännen. De tar hand om kornet korrekt, hanterar gödning på rätt sätt osv. Ungefär hälften av vårt korn kommer från Teda Strömstad Säteri utanför Enköping och det var Teda som levererade det allra första kornet till Mackmyra under experimenttiden. Ungefär 1000 ton korn per år flödar igenom fabriken.
Vattnet som används i fabriken är medelhårt och kommer från en intilliggande rullstensås. Kvaliteten är utmärkt för livsmedelstillverkning och vattnet steriliserats endast med UV-ljus innan det skickas ut i ledningarna. Rullstensåsvattnet används utan ytterligare behandling även till att spä det färdiga destillatet från råspritstyrka till cask strength, något som andra destillerier som är mindre bemedlade på vattensidan, brukar använda destillerat vatten till.
Det gröna destilleriet
Gravitationsdestilleri låter ju fräsigt, men det är inte Jordens gravitation som utför destilleringen. Den sker på traditionellt sätt med värme. Istället är det gravitationen som tar hand om den mesta transporten i fabriken. Allting faller nedåt naturligt, från råvaruintaget överst, till råspritlagret längst ned. Så har man gjort för att minimera antalet pumpar och transportanordningar, helt enkelt i avsikt att spara energi, apparater och underhåll.
Jonas fortsätter:
– När vi byggde det här 2011 kändes det självklart att göra det miljömässigt rätt, både för kundernas och den egna ekonomins skull. Dessutom vill man ha så lite utsläpp som möjligt. Det var en båld idé: Man kanske kan använda gravitationen? Det blev en del av vår klimatsmarta vision. Men värmeåtervinningen visade sig ge mycket mera vinst. Man måste hela tiden låta det som är bäst ur den klimatsmarta vinkeln styra.