LagerBild: Audrone Vodzinskaite

När vi kommer in i det underjordiska lagret slår änglarnas andel emot oss. En himmelsk doft. Spriten håller sig inte alls kvar i kaggarna utan läcker ut genom träet. Om det är explosionsfara någonstans, så är det här, för luften är så bemängd med härliga dofter att man kan bli berusad av att bara stå still och sniffa.

The Angels’ Share är ett gammalt uttryck för den del av spriten som dunstar ut genom träet under lagringstiden. Fyller man fatet med 30 liter år noll så är det bara 28 liter kvar efter ett år, 25 liter efter 3 år och 23 liter efter 5 år, men å andra sidan är det som blir kvar betydligt mycket godare än det var från början.

Lars lämnade oss för en stund för att kontrollera något i en annan del av lagret och vi påminde honom om att komma tillbaka igen, för som jag sa:

– Vi har ju bara whisky för en 3-4 år här, så du får inte glömma bort att hämta oss.

Här har en tunna försetts med gavlar i glas för att man ska kunna betrakta lagringsprocessen direkt. Glaset är inte orangefärgat utan det är whiskyn som har den färgen. Allra överst, över ytan, ser man att glaset är ofärgat.

Efter lagringen fylls whiskyn, som den nu får kallas, på flaskor i en buteljeringsanläggning i Rumme i Borlänge. Ur denna avses komma cirka en miljon flaskor per år, flaskor om 0,7 liter 40 %-ig whisky.

Provning


Whiskyn är missförstådd, påstod jag i början. Det handlar inte om att uppnå maximal alkoholhalt som många tycks tro, det handlar om att maximera smaken, rökigheten, sherry, ek, vanilj, fruktighet och allt vad det kan vara.

Spritråvaran finns i tre varianter: elegant (orökig), rök och extrarök, men beroende på lagringen har Mackmyra lyckats trolla fram en väldig mängd olika varianter av slutprodukten. Det finns både single och dual cask och den senare utvinns när whiskyn fått ligga en tid på ett ekfat och sedan hällts över i ett fat som tidigare hyst något annat, exempelvis sherry. Då kommer den givetvis att ta åt sig av sherrysmaken, vilket ger en extra piff åt anrättningen. Mackmyra använder sig till största delen av begagnade amerikanska ekfat (något som majoriteten av europeiska destillerier gör), men man använder även ekfat av svensk ek som ger en kryddigare whisky än de traditionella faten. Dessutom tillverkar Mackmyra sedan 2012 en honungs- och whiskylikör av sin whisky, där man använder lokalproducerad honung.

Vi ska inte göra för mycket reklam för alkoholintag här, men vem som helst som har åldern inne kan prova själv genom att beställa en provning hos Mackmyra, med tillhörande fabriksvisning. Jag föreslår att du ägnar extra mycket uppmärksamhet åt själva fabriken och dess unika teknik.