Våra senaste
toppartiklar

- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"- TechWorld:

Här är de bästa
tipsen för ett
säkrare Java


- Computer Sweden:

Internet känns liksom inte så hett längre

Internet är en fluga. Alltså själva ordet. En seg fluga förvisso, men jag spår ändå att den surrar på sista versen.

Först ska vi bara göra oss av med Hemsida och Webbplats. Av någon anledning har vi en förkärlek till att definiera och förklara fenomen med hur de fungerar snarare än vilken nytta de ger. Som tur är håller det här på att försvinna.

Sitter du och kämpar med din webbstrategi? Eller kanske en mobilstrategi? Fundera ett extra varv så att du inte går vilse bland skärmbredd, webbläsarversion och operativsystem och glömmer det som egentligen är viktigt: Vilken nytta ska vi ge användaren så att vi når våra mål?

Behöver man egentligen en strategi som tar sin utgångspunkt i internet eller mobilt?

Vi har alltför länge fokuserat på tekniska definitioner av det vi gör och på så sätt gjort själva tekniken till den tjänst vi erbjuder. ”Har du sett vår nya mobila tjänst? Du kan skanna en qr-kod.” Jahapp.

Vi borde i mycket större utsträckning definiera tjänster efter den nytta de skapar och släppa vårt fokus på det tekniska formatet. Hur det fungerar är ändå sekundär information för användaren.

Vi behöver inte förklara hur bilden i mobilen hamnade i fotoalbumet i datorn. Det är inte viktigt om bilden skickades via internet, det lokala hemnätverket eller blåtand. Det är bara resultatet som räknas. Att det är viktigt för oss i branschen betyder inte att det är viktigt för användaren.

Glödlampan LIFX, som förra året fick mycket uppmärksamhet på Kickstarter, har som utmärkande egenskap att den är uppkopplad så att du kan styra den direkt med din mobil eller annan uppkopplad enhet. Upphovsmännen skriver lyriskt om hur de fascineras av ”Internet of things”, sakernas internet, i sin beskrivning av glödlampan. Egentligen styrs den inte över internet, utan över det lokala nätverket. Om man ska vara petig.

Det är också det som är själva poängen, att det är helt oviktigt. De har sett ett behov och levererat på det. Vad som är viktigt är att glödlampan är uppkopplad så att du kan fjärrstyra den, koppla ihop den med andra glödlampor och bygga massor av funktionalitet utan att behöva förändra själva glödlampan. Internet eller wi-fi? Inte lika viktigt.

Internet som begrepp klarar inte av att täcka in alla situationer när vi hämtar och skickar data mellan enheter, eftersom det egentligen betyder något annat.

Internet är en sak, wi-fi en annan, men när hotellgästen frågar efter wi-fi betyder det att hon vill koppla upp sig mot internet. Ett hotell med ett kraftfullt trådlöst nätverk som inte är uppkopplat levererar inte på kundnyttan, kan man nog lugnt påstå.

Min spaning just nu är att vi antingen får se en begreppsglidning av internet till att omfatta allt som är uppkopplat, eller så börjar vi använda andra begrepp. Jag tror på det senare. Internet är en fluga, men det lär ta ett tag innan jag får rätt.

Vi har redan börjat se att allt färre skriver internet- eller webbstrategier till förmån för digitala strategier, som på ett bättre sätt omfattar och beskriver vad det handlar om. Digitalt, i motsats till analogt.

På samma sätt bör man koppla bort hemsidan eller webbplatsen som utgångspunkt för sitt digitala uttryck.

Vi har en möjlighet att skapa kundnytta i digital form för våra kunder, men inget säger att det måste vara information eller funktioner på den egna webbplatsen i kombination med appar i första hand.

Digitalt värde för kunderna kan lika gärna vara god informationsarkitektur, sömlöst ekosystem eller en podcast. Eller en uppkopplad lampa.Joakim de Leeuw är digital strateg på Alenio. Du når honom på joakim.deleeuw@gmail.com.Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Hackarnas strategiska mål
Testa agilt
Virtualisera smart

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- Computer Sweden:

HP skyller på
skit bakom
spakarna


- M3:

"Som att dra
naglarna över
en griffeltavla"


- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

Heartbleed får jättarna att öppna plånboken

- IDG.se:

Världens mäktigaste röntgenlaser


- M3:

Roota Androiden: Pac Rom ger det bästa av två världar


- TechWorld:

Vad händer efter molnet?


- Computer Sweden:

Säpo vill använda trojaner

- Computer Sweden:

Podcast: "Operatörernas största miss"


"Därför måste Microsoft leva som de lär"

Ledare "Det finns gott om smidigare alternativ för virtualisering och det saknas som bekant inte utmanare till Office", skriver Jörgen Lindqvist.


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"


- Computer Sweden:

Robot norpade lägenheter i bostadskö


- TechWorld:

"Teknikskräcken måste bekämpas"


- PC för Alla:

Nu kan du resa tillbaka i tiden med Street View

Cdon minskar förlusten

RESULTAT Cdon redovisar fortsatt förlust, men vd Paul Fischbein gläds åt bolagets tillväxt.


- Computer Sweden:

IBM hårdsatsar
på servrar för
att klå Intel


- M3:

Första livstecknet från Nvidias nästa spelkonsol- CIO Sweden:

Duellen: Svenskbaserad it - eller sourcing i Ukraina?


- Internetworld:

E-boksdrömmen som gick i kras

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: