Det går undan att skriva ut


Den skriver ut snabbt och lätt, ja fortare än någon annan bläckstråleskrivare för konsumentbruk jag sett. När den används som kopiator skriver den ut i takt med att scannern läser av papperet. När scannern är klar och vänder tillbaka till startläget är sidan redan ute. Det finns helt enkelt inte mycket att anmärka på vad gäller hastighet och kvalitet. Ledsen, men jag måste säga sanningen.

Vi provade att skriva ut en större bok på 151 helt fulla sidor dubbelsidigt (76 A4-ark) i standardkvalitet i färg. Det tog 26 minuter eller 10,3 sekunder per sida, inklusive sidvändningar och andra bearbetningstider.

Samma utskrift i kvalitetsläge ”Fin” tar 78 minuter, eller knappt 31 sekunder per sida. Det känns som en oändligt lång tid, men så blir utskriften också finare. Detta läge rekommenderas inte på kontor.

Mitt i längre utskrifter kan skrivaren stanna till några tiotals sekunder för att utskriftsmotorn ska ha tid att bygga nya sidbilder, men det är inte något som besvärar.

Färgkalibrering


Det går fort, men blir det bra? Drivrutinen klarar både ICC-filer och manuell färgkalibrering och vi provade det senare för att se hur bra det kunde bli.

Provet gick till så att ett IT8.2-targetkort scannades in på scanner och skrevs ut. Därefter jämfördes utskriften med ursprunget varpå skrivarens drivrutin kalibrerades visuellt för att hamna så nära originalet som möjligt. Resultatet ser du ovan. IT8.2 är en internationellt överenskommen provbild som används för CMYK-tryck på papper.

Det gick inte att komma ända fram till IT8.2-originalet. Utskriften blir aningen grådaskigare och fräts ur i de allra ljusaste tonerna. Men notera att detta är utskrivet på standard kontorspapper.

De lite buckliga linjerna i bilden beror på att papperet bucklat sig i scannern och inte på att skrivaren skriver ut krokigt. Kornigheten i papperet, alltså pappersfibrerna, går också att se. Det är trots allt bara vanligt kontorspapper. Återgivningen av allt detta i en helt vanlig webbläsare är givetvis inte optimal.

Drivrutinen har en färgkorrigeringsruta. Med den kan man ställa nästan allt, men inte allt som en afficionado skulle önska. Här visar den inställningarna som gav bästa färgåtergivning enlit ovan.