Ännu större bläckkassetter


Eftersom bläckkassetterna bara är förvaring och inte deltar i själva utskriften finns det faktiskt en möjlighet att ha ett yttre bläckförråd i form av jättetankar med slangar som bara ansluts inuti skrivaren. Flera återfyllningsföretag marknadsför sådana, exempelvis Continuous Ink System från Inksystem.com.

Med detta system menar tillverkaren att det bara ska kosta 0,04 dollar för en fullskriven färgsida.

Det kan tänkas fungera eftersom skrivaren bara pumpar ut bläcket ur kassetten genom en slang. Hur väl det fungerar är en annan sak.

Numera finns det flera filmer på Internet som berättar om hur man utför underhåll på bläckstråleskrivare, tankar påfyllbara kassetter, gör rent i bläckkanaler, och inte minst, installerar ett Continuous Ink Supply System.

Anslutningar


Skrivaren kan direktanslutas till en dator via USB-uttaget bakpå eller kopplas på nätverk med det inbyggda Ethernetuttaget. Scannade bilder kan mailas direkt från skrivaren.

Skrivaren har inte trådlös anslutning. Men det ser jag inte som ett problem vid fast installation på ett kontor. Det är trots allt en skrivare. Den ska inte gå omkring. Den kan kräva mycket höga dataflöden som man inte ska belasta ett trådlöst nät med.

Avsaknad av problem


Pappersbanan är föredömligt rak och man kan ta ut den bakre delen av pappersmatningen, den som tar papperet ur bunten i kassetten och vänder in det i skrivarmekanismen, och rensa denna om något skulle ha fastnat där. Men det hände aldrig.

Då och då händer det faktiskt vid dubbelsidig utskrift, att skrivaren fläckar ett hörn av arket när den vänder papperet, om man haft mycket tätt med färg på första sidan. Men det är bara ibland. Ett svårundersökt problem, således.

Man kunde tro att eftersom skrivhuvudet inte byts ut, skulle det torka efter ett par månader. Det är iallafall erfarenheten från andra skrivartyper. Det hände aldrig. Det går visserligen att ge ett kommando för att tvätta huvudet, men det har aldrig behövts. Huvudet kom heller aldrig ur justering när man väl ställt in det en gång.

Sånt man inte behöver


Skrivaren kan skicka och ta emot telefax också, och innehåller därför olika telefonfunktioner som kortnummer mm och har egen analog telefonanslutning. Vem sänder fax idag? Personligen slutade jag med det för 10 år sedan.

Slutomdöme


En toppenskrivare för det mindre kontoret. Den kan inte skriva ut direkt från iPhone eller minneskort. Det här är inte en skivare för den lille hemtelefonplåtaren, utan för kontorsbruk.

Läs mer


Epsons sida: http://www.epson.co.uk/gb/en/viewcon/corporatesite/products/mainunits/overview/10830
Återfyllbara bläckkassetter: http://www.inkowl.com/index.php?p=product&q=4525&product=5458
Vad andra har sagt: http://www.trustedreviews.com/epson-workforce-pro-wp-4525dnf_Printer_review

Snabbdata


Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF
Anslutningar: USB, Ethernet
Display: LCD, inte det lilla minsta touch
Utskriftsupplösning: 4800 x 1200 dpi.
Bildläsarupplösning: 1200 x 2400 dpi
Antal bläckpatroner: 4 (CMYK)
A4-utskrifter per minut vid praktiska prov: 6
Dubbelsidig utskrift: Ja
Papperskapacitet: 250 ark
Gramvikt: 64 g/m² - 256 g/m²
Strömförbrukning: 17 W