Lyssna på Dimi-O


– Jag har aldrig uppträtt offentligt med Dimi-O, säger Ralph. Jag vill inte vara artist och uppträda. Man kan vara odräglig ändå. Men jag har varit med i Kikadiggading och utbildnings-TV under tidigt sjuttiotal och demonstrerat Dimi-O. Apparaten har också varit i Finland och där har den varit med på en balett. Dimi-O finns med i väldigt många kompositioner, varför inte exempelvis Meetings, en slags meditationsmusik där jag kopplade ihop alla syntar i studion och lät Dimi-O styra dem allihop. Det var efter att vi gjort en specialfix och midi-fierat den.

Meetings finns på CD-2 i paketet Music for Relaxation and Meditation ACD 35.

http://www.andromeda.se/music-for-relaxation-and-meditation/

Men vill man lyssna på Dimi-O i alla möjliga situationer och uttryck, så välj CDn Suite Andromatique ACD 38. Den skivans sista nummer är Shangri-La från 1973, då synten var ganska ny.

http://www.andromeda.se/suite-andromatique-2/

Med dagens teknik


Så gjorde man för 42 år sedan. Hur skulle man lösa samma uppgift idag? Det vore naturligtvis enkelt att skriva ett C-program som plockar in en videobild från en webbkamera, bestämmer ett tröskelvärde för när det ska vara vitt eller svart och spelar genom datorns inbyggda synt. Det enda extra man behöver är en midi-klaviatur.

Man skulle till och med kunna tänka sig Dimi-O utförd som en app till en mobiltelefon. Telefoner av idag har nog med processorkapacitet och dessutom inbyggd kamera. Klaviaturen skulle kunna visas på skärmen.

Men det är inte det som betyder något i sammanhanget. Det intressanta är hur Erkki Kurenniemi löste det med brute force-metoden för drygt 40 år sedan.

Framtiden för Andromeda Studio


Sviktande ekonomi, på grund av att det säljs allt färre CD-skivor i handeln gör att Ralph Lundsten inte längre kan underhålla Andromeda Studio i det rosa sagoslottet på Frankenburgs väg i Saltsjö-Boo.

Studion och museet kommer att läggas ned, eftersom ingen visat sig villig att sponsra denna utbyggnad av Musikmuseet. Det finns planer på att montera ned Andromeda Studio i sin helhet och ställa ut den på ett museum, som en av världens äldsta analoga musikstudios. Det är sorgligt att det finns massor av hundratals miljoner över till ishockeyarenor över hela Stockholm, medan ett verkligt kulturarv får stå tillbaka. Ralph Lundsten har marknadsfört Sverige utanför våra gränser långt före ABBA eller Zlatan. Han var Sveriges ansikte utåt rent bokstavligen på den tiden utlandsradion fanns på kort- och mellanvågen i och med att hans signaturmelodi ”Ut i vida världen” i 26 år var kännetecknet för Sverige.

Har man väldigt mycket pengar kan man göra som ABBA och öppna ett eget museum. Har man mindre pengar får man hoppas på Musikmuseets välvillighet. Det stänger nu för renovering i två år, så där blir det inte mycket Lundsten visat framöver. Musikmuseet, och därmed staten, har erbjudits att få det rosa sagoslottet, men inte ansett sig ha råd att driva ännu ett museum...

Ralph anses vara Sveriges mest spelade tonsättare med över 600 opus och vars musik bland annat används för att bota depressioner och ge en försonande livskänsla. Titta igenom Ralphs videoström på Youtube och se vad som snart kommer att vara raserat.

Ännu så länge är dock inte allt förlorat utan du kan ta kontakt med Ralph för en personlig visning av Andromeda Studio och vandra runt i denna sällsamma boning i fotspåren efter gurusar från Indien, hollywoodstjärnor, författare från hela världen och politiker från Högsta Sovjet.

Läs mer


Andromeda studio: http://www.andromeda.se/
Lyssna på Ralph: http://www.andromeda.se/lyssna
Erkki demonstrerar Dimi-O i en video från 1971: http://www.youtube.com/watch?v=d-yHULQ2V5c
Ralph Lundsten på YouTube: https://www.youtube.com/ralphusrex
Dimi-S: http://www.idg.se/2.1085/1.275496/karleksmaskinen---synten-man-spelar-med-hela-kroppen
Andromatic: http://www.idg.se/2.1085/1.445306/andromatic-den-automatiska-andromedaren
En orkester spelar på Kurenniemis instrument: http://www.youtube.com/watch?v=YYall2ebCC0

Specifikationer Dimi-O


Videobaserad analog-digital polyfon synthesizer med mono-utgång
Leveransår: 1971
Tonomfång: 5,5 oktaver i halvtonsteg
Sequencer: 32 steg
Ingångar: Svartvit videokamera, klaviatur
Utgångar: Ljud, svartvit bildskärm
Midi ut: Ja, sentida tillbyggnad