Hur man ansluter


Högtalaren ansluts till telefonen genom att man ställer enhetens omkopplare i läge bluetooth, aktiverar bluetooth i telefonen, söker efter enheter och ansluter till ”SBT30”. Klart. Därefter lyser den blå bluetooth-indikatorn kontinuerligt och du kan börja spela musik direkt. Volymen ställs med volymkontrollen på telefonen. Dessutom sägs man kunna ställa in olika ekvaliseringar i apparatens interna menyer. Det kan man säkert med en tillsats-app i telefonen, men jag har inte brytt mig om det för den spelar direkt när man slår på den och låter inte så illa. Den är en sån där fungerar-direkt-apparat.

Om du aktiverar telefonljudet och inte bara medialjudet kan SBT30 användas som högtalande telefon också, eftersom den har en inbyggd mikrofon. Har man inte för höga krav kan den användas som semester-konferenstelefon. Bluetooth-knappen används när man vill svara på ett samtal och telefonen är bluetooth-kopplad. Knappen lägger också på luren igen. Den är dessutom play/pause-knapp när man spelar musik.

Utöver bluetooth kan högtalaren också anslutas direkt med den 3,5-millimeters stereopropp som finns på den medföljande mikro-USB-sladden.

På Internet kan man hitta klagomål på räckvidden hos bluetoothfunktionen i SBT30, men med en ZTE Galaxy går den utan vidare 9 meter med fri sikt, vilket är nära teoretiskt maximum för små batteridrivna blåtandsenheter. Den tycker dock inte om mellanliggande betongväggar med armeringsjärn i eller dito köksskåp med kastruller i plåt, men det kanske inte var ägnat att förvåna? Antennen sitter i apparatens botten, så håll inte handen där, ställ den inte på metall osv.

Det enda man kan ha emot den är att den medföljande mikro-USB-sladden som mynnar ut i en USB-kontakt och en 3,5 mm stereopropp, är special. Tappar man sladden är man rökt. Då går det inte att ansluta apparaten galvaniskt till en ljudkälla. Den sladdanslutna modellen SBA30 har istället ljudsladden på en inbyggd automatisk sladdvinda, vilket gör den oförlorbar. Det hade varit bättre. Ladda går dock bra med en vanlig standard mikro-USB-sladd.

Jag glömde att klaga på den medföljande karbinhaken, som bidrar till handgranatslooken. Den går inte att använda vid bergsklättring, heller. Men den kan säkerligen användas för att hänga handgranaten i bältet när du ska gå runt på stan och irritera.