Högtalaren


Den lilla högtalaren är av en ganska vanlig typ som man hittar överallt i modern hemelektronik, i Apple-prylar, såväl som ljudlimpor för placering under TV-apparater och i datorhögtalare. Den återfinns med både svart och metallblänkande membran, är på 4 ohm och klarar 3 watt. Den är dessutom magnetiskt skärmad så att den inte påverkar eventuella kompasser i närheten.

Batteriet


Batteriet är en historia för sig. Visste du om att litiumjonbatterier är mjuka som bulldeg?

Batteriet, ett litiumjonbatteri på 3,7 volt och 500 milliamperetimmar på 30 x 35 x 4 mm är av en lustig, flexibel typ som kan böjas. Det känns ungefär som suddgummi. Eller sprängdeg kanske, nja, sprängdeg är något mjukare. Det satt fast med dubbehäftande tejp inuti apparatkaviteten och var aningen svårt att få bort utan att det böjde sig.

Det visar sig vid närmare undersökning att litiumjon-batterier är mjuka och formbara.

Så här ser ett av batterierna inuti en batteripacke till Macbook Air ut. Det är också mjukt och formbart. Just den här batteripacken hade ”exploderat” så batteriet ser lite tjockt ut, men formbarheten tycks vara legio. Låt dig inte luras av att vanliga litiumjon-batterier har hårt plasthölje.

Slutsats


Som högtalare är Philips Soundshooter måhända inte crème de la crème, men den fyller sin funktion i den miljö den är tänkt för. Good enough. Vid vårt prov fungerade den som avsett på första försöket, utan att man behövde ta till några specialfunktioner i android-telefonen. Som embedded-datorsystem är den ett exemplar av miniatyrisering som vilken systemintegratör som helst kan vara stolt över. Det var ett nöje att plocka sönder den och få ihop den igen. Dessutom tål den att kastas i golvet.

Läs mer


Philips sida om SBT30: http://www.philips.se/c/tillbehoer-foer-mp3-spelare/soundshooter-bluetooth-kakifaergad-sbt30_00/prd/sv/
Om bluetooth: http://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Bluetooth_v2.1_.2B_EDR
Ljudslutsteget MT 6905: http://www.maxictech.com/plus/view.php?arcID=138
Minne FM24CL64: http://www.ramtron.com/files/datasheets/FM24CL64_ds.pdf

Snabbfakta om SBT30


Högtalare: 1,5 tum med neodymmagnet
Uteffekt: 2 watt
Anslutningar: Micro-USB, Bluetooth, stereoplugg 3,5 mm
Bluetooth-typ: V 2.1+EDR
Räckvidd: 10 (9) meter
Andra funktioner: Högtalade telefon med inbyggd mikrofon
Batteri: Laddbart, 8 timmars drift
Mått: 67 x 82 x 65mm
Vikt: 138 g