Bilbärgarna får se ohyggliga saker som inträffat längs våra vägar, varje dag, året runt. Och allt ska röjas upp, rätas ut, lastas på flak och köras bort. En buss som fått sidan avskalad, en bil som ser ut som något oformligt ute i skogen, en långtradare full med allt för tunga saker som kört av vägrenen, hamnat i diket och spritt lasten överallt. Öl över hela rondellen. Fordonen är förvridna och kommer aldrig att kunna köras mer, men ska ändå släpas upp och helst rullas därifrån. Allt medan sura trafikanter står runt omkring och undrar när vägen kan öppnas för trafik igen.

Vi besökte Bilbärgarna i Roslagen (BiR), ett bärgningsföretag i Norrtälje som har hela gården full av läckert blankpolerade röda monstertruckar, och talade med Christoffer Larsson som driver företaget i ett franchisingkoncept med Falck. Dessutom är han en hejare på att backa en 17 tons jättebil med millimeternoggrannhet.


Bild: Audrone Vodzinskaite

Ämnet för artikeln är en tungbärgningsbil byggd på ett standard volvochassi av modellen FH 16, med en tjänstevikt på 17 ton och en sexcylindrig dieselmotor på 520 hästkrafter och en växellåda av typen range/split med 13 framväxlar och 4 backväxlar. Bilen är treaxlig, har tandemdrivning bak.

Överbyggnaden är specialtillverkad. Bärgningsbilar serietillverkas inte. I Sverige finns istället tre ”påbyggare” från vilka köparen kan beställa motorkonfiguration och axeluppsättning efter behov, samt extra fräck belysning och stjärnhimmel i taket i hytten. En del vill ha en vinsch, andra vill ha tre. En del vill kunna skjuta ut stickan långt, andra mindre. En del vill ha manöverbordet på vänstersidan, andra på högersidan. Det finns ingen standard.

Vi ska också titta på metodiken, alltså hur man använder bilen för att bärga fordon som hamnat vid sidan av vägen, på ett så ekonomiskt sätt som möjligt. Det visar sig att bärgningsbilen inte är värd något alls utan en förare med mycket stor och djup erfarenhet av hur man kan och får hantera dikeskörningar på bästa sätt. Gör man fel kan man trasa sönder haveristen helt med den stora kraft man har till förfogande, men gör man rätt kan fordonet repareras och rullas därifrån på egna hjul.

Sida 1 / 6

Innehållsförteckning