Undertecknad har skrivit åtskilliga artiklar på sin Atari Portfolio, en liten handdator som kom i slutet av 1980-talet, som vid avborstning och nytändning visar sig fungera oklanderligt än idag. Maskinen är en pc-kompatibel handhållen dator på 500 gram avsedd för mobila tillämpningar, som att skriva och kalkylera på resande fot.

Processorn är med dagens mått mätt på nästan obetydliga 5 megahertz, men det duger utmärkt för MS-Dos-tillämpningar som alfanumerisk ordbehandling, kalkyl och så vidare. Gårdagens textbaserade gränssnitt var inte alls lika processorhungriga som dagens grafiska. Nöjer man sig med att bara exekvera ett program åt gången, vilket kan tyckas lite fjuttigt med dagens mått mätt, räcker 100 kilobyte primärminne också utmärkt. Notera att datorn har svenskt-danskt tangentbord.

Undertecknad har en gång till och med översatt operativsystemet och alla tillbehörsprogram till svenska åt Ataris svenska dotterbolag. Det är det du ser på alla bilder i den här artikeln. Ack, det var tider, det. Jag minns särskilt när jag en gång var på röntgenavdelningen på Falu Lasarett år 2000 för ett helt annat reportage, och där stod en Portfolio på en liten hylla och användes som loggdator. Inte alls internetansluten och helt utan risk för läckage av patientdata till omvärlden.

En snabb titt i handboken avslöjar filnamn som ”Gazonk”, vilket får mig att förmoda att det nog är jag som översatt den till svenska också.

Hela kitet


Datorn såldes med en hel massa tillsatser och ännu fler gick att skaffa om man ville. Själva handdatorn (Hd), ett antal handböcker som tar upp alla kommandon och felkoder (sånt fanns det då), lösa minneskort (Mk) med tillbehörsprogram eller bara för att lagra arbetsdata på, printerport (Pp) i form av en påhängsmodul med centronics-gränssnitt för att kunna driva en skrivare direkt, och slutligen en serieport (Sp) med seriekabel och lämplig programvara för filöverföringar (Fö) mot PC-kompatibla datorer. Detta behövdes eftersom lokala nätverk inte stöddes på den tiden. Filöverföringsklienten var fast inbyggd i Portfolion, så det var bara PC:n som behövde ett serverprogram. Det gick att exempelvis köpa till MIDI-gränssnitt för den som ville programmera för sin synt.