Integritetskollen.se har hämtat tydlig inspiration från den populära Bredbandskollen.se. Men till skillnad från Bredbandskollen som står oberoende från leverantörerna så vill företaget bakom Integritetskollen, finska F-secure, också ta chansen att hjälpa dig att öka på dina poäng i testet genom att öppna plånboken.

När IDG.se testar en vanlig Windows-pc med Googles webbläsare Chrome på Integritetskollen.se förskräcker resultaten. Vi får endast ett poäng av 100 möjliga i F-secures test, sämre kan det knappast bli. Eller jo, när vi laddar om sidan sjunker faktiskt resultatet till 0 av 100 och F-secure meddelar att “Du har mycket dåligt integritetsskydd”.

Relaterat: Hoten överdrivs – och underskattas

Resultatet kompletteras med en lista på 10 uppgifter som vi läckt via webbläsaren. På listan finns till exempel uppgifter vilken webbläsare vi använder och vilken version av Flash som är installerad. Tyvärr får vi ganska få tips om vad vi kan göra för att förbättra resultatet, det mest handfasta är kanske att köpa en vpn-tjänst - F-secures tjänst Freedome är lämpligt nog länkad från sajten.

Enligt F-secures skandinavienchef Xerxes Malekani handlar kampanjen inte om att öka försäljingen av företagets produkter.

– Tanken är att sätta fokus på opinionsbildning kring integritet. Vi är sårbara och det är mycket som läcker som kan användas för att spåra oss på nätet, säger han.

Integritetskollen.se
Att använda sig av Tor ger viss höjning.

För att få godkänt i testet prövar vi att köra sidan via anonymiseringsnätverket Tor och deras specialanpassade variant av Firefox. Då stiger vår poäng till 21 av 100. Ett bättre resultat, men fortfarande mycket dåligt enligt Integritetskollen och F-secure.

Själv får Xerxes Malekani 75 poäng i testet efter att han slagit på F-secures egen anonyma vpn-tjänst. Varför användningen av Tor inte ger samma poäng i testet vet han inte.

Men svaret är i själva verket enkelt. Det är bara företagets egen vpn-produkt som ger pluspoäng i testet. F-secure har helt enkelt inte kapaciteten att upptäcka om du använder Tor eller anonymiseringsverktyg från andra tillverkare, men det är inget som företaget låtsas om på Integritetskollen.

Testet värderar heller inte vilken version av Flash eller hur uppdaterad programvaran du har är, något som är viktigt för säkerheten.

– Självklart skulle man velat inkluderat det också men det rymdes inte tidsmässigt, säger Christer Spömdly som är nordisk marknadschef på F-secure.

Relaterat: Fler väljer bort amerikanska nättjänster

Nu överväger han att ändra poängsättningen i testet, eller kanske att ta bort den helt efter som de kommentarer som kommit in kring den “genererat för mycket brus”.

– Det var en liten chansning från vår sida. Vi har fått väldigt positiv feedback från de som inte är så tekniskt insatta men de som är tekniskt insatta har kommit tillbaka med kritik, säger han.