Trots allt tumult i samband med att databasen Lexbase lanserades tidigare i år så driver grundaren Jonas Häger sin tjänst vidare. Lexbase fick hård kritik när företaget i januari lanserade en tjänst där vem som helst enkelt kunde se vem i närheten som var dömd för brott. Alla data kom från offentliga källor, men presentationen gjorde tjänsten till sprängstoff i debatten om den personliga integriteten och allas rätt till en andra chans.

Tidigare i eftermiddags var Jonas Häger en av huvudtalarna på nät- och marknadsföringskonferensen Sime där han klev upp scenen med två solglasbeprydda “livvakter”, som mest verkade vara på plats för att förhöja showen.

Men när det blåste som värst kring sajten i januari i år var Jonas Häger rädd på riktigt. På scen berättar han att han tog in på hotell och hyrde ny bil för att komma undan både mordhot och media. Till slut valde han att ta kontakt med Säpo för att få beskydd.

Inte nog med hoten, när sajten var som mest populär kastades Lexbase ut av sin internetleverantör och var tvungna att stänga verksamheten en tid.

Nu, tio månader senare verkar Jonas Häger ha skakat av sig de värsta upplevelserna och säger att Lexbase går fantastiskt bra.

Av samtalet på scen framgår att Lexbase inte bara fått mycket uppmärksamhet. Användarna och miljonerna har också strömmat in. När företagets första presskonferens hölls i januari satt Jonas Häger framför skärmen och såg besökssiffrorna på sajten gå genom taket. Enligt honom var situationen närmast overklig.

– Det var blandade känslor när jag såg nyhetsrapporteringen, berättar han.

Han säger också att han hade blandade kännslor för hela situationen och varken kunde glädjas åt alla pengar han tjänade eller ta till sig innebörden av alla dödshot.

– Jag hade svårt att känna något alls, berättar han på scenen.

Under de tio månader som gått sedan sajten lanserades har han inte heller omvärderat företagets sätt att göra domar tillgängliga och han verkar inte ge mycket för argumentet att alla ska få en andra chans.

– Det är inte jag som ger dem en andra chans, det är deras familjer, vänner och framtida arbetsgivare som ska göra det, säger han.

Nästa steg för Lexbase är att öppna en databas över läkare och tandläkare som fått anmärkningar eller förlorat sin licens. Den funktionen ska snart släppas i en betaversion enligt Jonas Häger som också säger att han uppskattar att det inte är lika mycket skriverier om Lexbase längre.

– Nu är det lugnt i media och jag kan utveckla mitt projekt som jag gjorde från början.