Spelbranschen har problem med dålig jämställdhet och bristande mångfald. Nu vill branschföreningen Spelplan-ASGD se om ett nytt normkritiskt märksystem kan hjälpa till att få andra än vita män att känna sig mer välkomna både som spelare och som utvecklare i branschen.

Från Vinnova har Spelplan-ASGD nu fått drygt 270 000 kronor för att se om det är möjligt att ta fram ett märkningssystem för dataspel som gör det möjligt för den som köper spel att välja normkritiska spel och på det sättet sätta tryck på branschen. Tanken är att systemet också ska kunna ge stöd till spelutvecklare för att utveckla nya typer av spel.

Spelplan ser arbetet som en fortsättning på föreningens jämstäldhetsarbete.

– Vi som bransch har varit medvetna i tio års tid om att vi har problem med framförallt genus, men även med mångfald, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, till Nyhetsbyrån Siren.

Branschen tror enligt ansökan att ökad jämställdhet också kommer att leda till ökad tillväxt. Både till följd av att spelen kan locka en större publik och för att det blir lättare för företagen i branschen att rekrytera utvecklare.

I projektet ingår även forskare på Högskolan i Skövde som ska hjälpa till att undersöka förutsättningarna för en märkning.