Meddelandetjänsten Whatsapp med 600 miljoner användare runt om i världen ska börja kryptera användarnas meddelanden hela vägen från telefon till telefon. Det betyder att Whatsapp inte kan läsa innehållet i meddelandena när de passerar företagets servrar.

Varje meddelande krypteras med unika nycklar vilket betyder att även om någon lyckas komma över en nyckel så kommer hon eller han bara åt ett enstaka meddelande och inte en hel konversation. Tanken är att även om polisen eller någon annan myndighet skulle begära ut en konversation från Whatsapp så kan företaget bara dela med sig av en krypterad variant.

Tekniken som företaget använder kommer från Open Whisper Systems som är mest kända för appen Textsecure på Android och Signal på Iphone.

Moxie Marlinspike
Moxie Marlinspike, säkerhetsexpert. 

Bakom företaget står säkerhetsgurun Moxie Marlinspike som enligt sajten The Verge arbetat tillsammans med Whatsapp för att få koden redo för att fungera i ett system med så många användare.

När Computer Sweden tidigare i år träffade Moxie Marlinspike berättade han om sina planer för tekniken bakom Textsecure.

– Om du har en populär kommunikationsapp så ska det vara enkelt att ta den teknik som vi utvecklat och bara stoppa in den där, säger han.

Whats app är utan tvivel populära, men även andra jättar som Facebook messenger och Googles Hangout finns på Moxie Marlinspikes önskelista över tjänster som han vill ska ta till sig av teknik för att kryptera konversationer mellan användare.

Enligt The Verge kommer krypteringen först till Whatsapp för Android och till en början är det bara rena textmeddelanden som krypteras. Enligt Open Whisper Systems blogg arbetar företagen dock med att införa kryptering även för meddelanden med bilder och för gruppmeddelanden samtifigt som utvecklarna arbetar för att ta krypteringsfunktionen också till andra plattformar där Whatsapp finns.

Företaget säger också i sin blogg att det kommer att fortsätta utveckla sin egen Textsecure-app och att planen för företagets övriga appar ligger fast.