Cory Doctorow är en man som inte skräder orden. Under vår intervju på Internetdagarna i Stockholm hinner han med att kalla Netflix försök att skydda sitt innehåll från kopiering via webläsare för en “grotesk perversion”, att säga att den svenska regeringen är korrupt och har kört över det svenska folket i Pirate Bay-frågan och att Facebooks affärsmodell kan jämföras med en droghandlares.

Relaterat: Filmbolag kräver: Bredbandsbolaget ska blocka The Pirate Bay

Han hinner också med att jämföra dagens arbetsgivares kontroll över sina anställda med slaveri och peka på riskerna för uppror i en värld där skillnaderna mellan rika och fattiga ökar.

Men vi tar det från början. Cory Doctorow är född i Kanada, men bor sedan många år i London. Han är kanske mest känd för sin medverkan i internetfenomenet och bloggen Boing Boing och för sina böcker som i romanform sätter sökarljuset på aktuella nätfenomen som övervakning, spelkultur och 3d-skrivare (dessutom är han med i del fem av XKCD-serien 1337).

Böckerna har fått nästan lika mycket uppmärksamhet för att Cory Doctorow ger bort dem under en fri licens på nätet samtidigt som han lever på att sälja dem digitalt och på papper som för historierna han berättar i dem. Men det hindrar inte att de vunnit flera priser och att han kallats sin generations William Gibson.

Cory Doctorow har också jobbat med nätfrihet för Electronic Frontier Foundation i Europa och sitter idag styrelsen för Simple Secure, en organisation som tillsammans med bland andra Google och Dropbox jobbar för att skapa verktyg för kryptering så enkel att vem som helst kan använda den.

Cory Doctorow vill inte använda det vanliga uttrycket “så enkel att min mamma klarar av det”.

– Det är ett chauvinistiskt sätt att uttrycka sig. Min mamma är dessutom filosofie doktor och vet hur man hanterar en dator, säger han.

Att kryptera så mycket kommunikation som möjligt tror han är vägen fram för att hindra massövervakning från stater och andra.

– En vanlig person kommer inte att kunna skydda sig mot en riktad attack attack från NSA, men det gäller att höja priset på övervakning så att massövervakning inte blir praktisk, säger han.

Vägen dit är enligt Cory Doctorow att kryptera så mycket som möjligt av det vi gör på nätet utan att företag som Google, Facebook eller Dropbox har tillgång till nycklarna.

– I dagens system kostar det inget extra för NSA att övervaka ytterligare en Gmail-adess när de väl installerat Prism, säger Cory Doctorow.

Med stark kryptering skulle det bli betydligt dyrare. Själv använder han varken Gmail eller Facebook. Sin e-post ordnar han via vad han beskriver som en egen server djupt ner i ett kanadensiskt bergrum.

Relaterat: Moxie Marlinspike: ”Full kryptering för alla är lösningen”

– Men det hjälper knappast eftersom alla jag kommunicerar med använder Gmail så min e-post hamnar på Googles servrar i alla fall, säger han.

Att Google väljer att samarbeta med honom i Simple Secure tror han inte beror på välvilja från företaget.

– Det handlar om att enskilda utvecklare som har i sitt anställningskontrakt att de ska få göra sådana här saker, säger han.

Trots misstron mot Googles intentioner så tror han att det går att lita på företagets sastning på ett tillägg i webläsaren Chrome som gör det möjligt att använda krypteringstekniken PGP i Gmail.

– Den är trovärdig eftersom den är öppen och kan granskas, säger Cory Doctorow.

Värre är det med förra veckans nyhet att Facebookägda Whatsapp ska använda kryptering från Moxie Marlinspikes Open Whisper Systems för att säkra sina användares konversationer. Open Whisper Systems krypteringsalgortim är öppen, men implementationen i Whatsapp är det inte.

– Jag litar på Moxie Marlinspike in i döden, säger han.

Men det betyder inte att han litar på att Whatsapp inte gjort något misstag när företaget infört krypteringen eller att de inte byggt in någon bakdörr i systemet.

– De säger att kommunikationen är säker, men vi kan inte verifiera det, säger han.

När Cory Doctorow analyserar kampen för ett fritt internet gör han det med utgångspunkt i nöjesindustrins kamp mot nätets möjligheter att kopiera fritt de senaste 15 åren. Dels för att han själv är en del branschen genom sitt skrivande.

– Kampen med underhållningsindustrin har varit en prototyp för de strider som vi kommer att ha på Intenet i framtiden, säger han.

Att krocken mellan nätet och musik- och filmbranshen blivit viktig tror han beror på flera saker, men inte minst på att det är en karismatisk bransch vars affärsmodell tidigt kom i kontakt med nätet.

– Till exempel porrbranschen och spelbranchen var också utmanade av internet, men för 15 år sedan när spelsutvecklare satt och grät i sin öl över internet så kände de flesta som stiftar lagar att det skulle vara fantastiskt om de försvann, säger Cory Doctorow.

Film- och musikbranschen var däremot duktiga på att lobba för sin sak och Cory Doctorow ser deras vinster i form av DRM och förbud mot att kringå det beskär friheten på internet.

– Om det finns ett lås på en produkt och du inte får nyckeln, då finns låset inte där för din skull, säger han.

I stället handlar det enligt honom om att företag som Amazon vill ha makten över marknaden och tvinga både läsare och leverantörer av innehåll att stanna inom systemet. Han menar att det funnits både vinster och förluster i kampen mellan nätfrihet och underhållningsbranschen. Han ser domen mot grundarna bakom Pirate Bay som en stor förlust och kallar den grotesk. Men han var inte förvånad när den föll.

– Nej, inte alls eftersom den svenska regeringen historiskt sett varit så korrupt när det kommer till underhållningsbranschen. Det här är trots allt landet där en regeringsmedlem på musikindustrins uppdrag beordrade räden mot Pirate Bays servrar och där polisen agerade som en privat styrka åt utländska jättar i underhållningsbranschen på bekostnad av den svenska konstitutionen, säger han.

Däremot ser han positivt på utvecklingen av företag som Netflix och Spotify med ett stort undantag.

– Jag tycker att Spotify och Netflix är fantastiska men de bygger på vilfarelsen att det är skillnad på en ström och en nedladdning. Det kan tyckas harmlöst men i praktiken är det så för att få det att fungera så måste man göra det olagligt för dig att ändra på mjukvara i din egen dator, säger Cory Doctorow.

Det leder enligt honom till ett när där det blir olagligt att rapportera fel i mjukvaran och att alla webbläsare fått inbyggd teknik för att övervaka oss.
Cory Doctorow ser ingen mening med att vara positiv eller negativ när det gäller hur man ser på den framtida utvecklingen av friheten på nätet.

– Jag är varken optimist eller pesimist när det gäller internets framtid. För jag ser ingen nytta med det. Om jag var optimist skulle jag gå upp varje morgon och göra allt jag kan för att göra internet till en kraft för frihet och om jag var pessimist skulle jag kliva upp varje morgon och göra samma sak, säger han.

Han ser frågor om jämlikhet, jämstäldhet och miljö som viktigare än ett fritt internet.

– Men alla strider i framtiden kommer att vinnas på internet. Så även om det inte är den viktigste striden så är det den mest fundamentala, säger han.

Fakta

Cory Doctorow har gett ut nio romaner och en hel rad noveller som handlar handlar om nätfenomen som övervakning, 3D-skrivare och spelkultur. Historierna utspelar sig i en nära framtid och gärna i närheten av ett nöjesfält eller Disneyland.

Alla böckerna är licensierade under Creative Commons vilket betyder att de är gratis att ladda ner, sprida och i många fall även översätta och bearbeta så länge det inte sker i kommersiellt syfte. Till exempel håller Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter på med ett projekt där vem som helst kan hjälpa till att översätta boken Little Brother till svenska.

Just nu skriver han på en bok med arbetstiteln “Utopia” . En bok om människor som startar alternativa samhällen när storföretagen inte längre har användning för dem som arbetskraft.