För 20 år sen hyrde Kenny Eklund och Martin Öjes in sig i en skolkafeteria i Malung för att sitta ostört med datorerna, kodandet och kompisarna under en helg.

Tjugo år senare har Dreamhack fått ett namn, flyttat till Jönköping och blivit världens största lan-party med nästan tio tusen datorer på plats.

– Det känns fantastiskt bra, man kunde inte tro att vi skulle fylla 20, säger Fredrik Nyström, pressansvarig för Dreamhack.

För sju år sen, när han kom in i verksamheten var själva lanet nästan lika stort som i dag, i stället är det på andra områden som festivalen har svällt.

Fredrik Nyström
Fredrik Nyström, foto: Helena Kristiansson

– Det som vuxit mest är att det är otroligt många miljoner som följer oss över hela världen genom tv-sändningar, säger Fredrik Nyström.

För e-sporten har utvecklats från en sidoaktivitet till en av de viktigaste delarna under Dreamhack-helgen i Jönköping.

– Den här gången känns det som att Counterstrike är huvudfokus med mest hajp. Vår turnering kallas major, vilket betyder att det är en av de stora i världen, med 250 000 dollar i prispengar, säger Fredrik Nyström.

Relaterat: De är mäktigast i spelbranschen

Tre av de 16 lag som tävlar är svenska, Fnatic, NiP-Gaming och Flipsid3.

– Det är mest tryck när de spelar och det blir nog en av höjdpunkterna för många.

Men mitt i utvecklingen går man också tillbaka till rötterna.

Dreamhack började som ett demoparty med kodning och programmering, och det ska märkas tydligare i år.

– Vi har kickstartat om den delen med Dreamhackathon där vi kör ett 24-timmars game jam, säger Fredrik Nyström.

Den här gången är temat VR och det finns 60 000 kronor i potten för de som lyckas bäst.

Men det finns ett område där organisationen bakom Dreamhack vill lyckas bättre. För trots att 25 000 personer besöker festivalen i helgen, så är bara en av tio av de nästan 10 000 som har med sig egen dator tjejer.
 
– Vi har gjort en del insatser genom åren, sen kan man ifrågasätta hur väl de har slagit ut. I år har vi satsat på att bredda oss med cosplay, som har betydligt fler kvinnliga utövare. Festivalen jobbar också med organisationen Friends, som har utbildat crew, och finns på plats under helgen för att prata med föräldrar och besökare. Det är viktigt för oss och vi jobbar med det både internt och med partners som kan det bättre än oss, säger Fredrik Nyström.

Relaterat: Dreamhack till Stockholm - för skattepengar

Han tror inte att festivalen kommer växa så mycket mer, sett till besökare. Det är i stället i utlandet som Dreamhack, som har 18 personer anställda, ser utvecklingsmöjligheter.

– Sommareventet som har varit ungefär 30 procent mindre i flera år har vuxit ifatt och blivit lika stort som Dreamhack vinter. Vi har också växt nere i Europa, i Spanien, Rumänien och Ryssland och våren 2015 gör vi vårt första stora gig i frankrike. Vi driver också en tv-studio där vi gör e-sport för flera bolag.

Fakta

25 000 besökare
17 618 unika enheter i nätverket
9 444 har med sig egen dator
5 000 beräknas följa cosplay-tävlingen