Den analoga radions dagar är räknade. Det hoppas regeringens speciella branschsamordnare Nina Wormbs som i dag presenterar sin utredning kring en nedsläckning av det analoga FM-nätet för Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Enligt en debattartikel som utredaren skriver i dag på DN Debatt så bör regeringen hålla fast vid planen att det svenska FM-nätet ska vara ersatt med ett digitalt nät senast 2022, det vill säga om sju år. Det skulle i så fall vara slutet på den svenska historiens kanske längsta infrastrukturtest. De digitala testsändningarna med DAB inleddes redan 1995 och tanken vara att ett nät skulle funnits på plats redan för tio år sedan, men 2005 sa den dåvarande socialdemokratiska regeringen nej till en digitalisering av radion och nedsläckning av FM-radion. Under tiden har det gått att lyssna till digitalradio via DAB + i några av Sveriges större städer men intresset från radiolyssnarna har varit minimalt.

Läs mer: Riksrevisionen granskar dab-beslut

Enligt utredare Nina Wormbs är FM-nätet i princip fullt, och ett nytt digitalt nät skulle ge utrymme för 60 radiokanaler. Att sända kanalerna bara på nätet är inte ett alternativ enligt utredningen då inte alla har bredband och att samhället skulle bli för sårbart med bara en infrastruktur för radio.

Nu har regeringen delat ut nya licenser för DAB+ till kommersiella radioaktörer och frågan är om det analoga nätet ska kunna släckas helt och enligt utredningen är det viktigt att public service och de kommersiella radiokanalerna går hand i hand i det nya nätet och lansera samtidigt. Om planen i utredningen håller kan de första kanalerna i det nya nätet lanseras om två år och då nå 70 procent av befolkningen. År 2020 räknar Nina Wormbs med att 99,8 procent av svenskarna ska kunna lyssna på DAB-radio hemma.

För att kunna släcka FM-nätet så tidigt som möjligt vill utredaren att nya tillstånd för kommersiell FM-radio ska kräva att sändningarna också sker parallellt i det digitala nätet fram till en släckning av FM-sändarna. Innan regeringen fattar ett beslut om nedsläckning 2022 vill utredaren att fyra krav ska vara uppfyllda. Kraven innefattar att täckningen för Sveriges radios sändningar ska vara över 99,8 procent, att hälften av alla ska lyssna digitalt, att den nya radion ska ha ett mervärde för lyssnarna och att det ska vara ekonomiskt och praktiskt möjligt att utrusta bilen med en DAB-mottagare.

Läs mer: Pagrotsky: Lögn att DAB-radio blir billigare

Men även om de villkoren inte är uppfyllda så förordar utredningen att FM-nätet stängs av 2024. Det för att tvingalyssnarna att byta ut sina radioapparater till digitala.

– Eftersom vi har gjort detta med tv redan vet vi att många inte kommer att köpa nya apparater förrän det behövs, det vill säga i sista stund, skriver Nina Wormbs i sin debattartikel.

Att FM-nätet släcks snabbt är viktigt bland annat för att undvika höga kostnader för parallella sändingar i två nät annat än under en kortare övergångsperiod.

Diskutera gärna regeringens DAB-planer på Twitter och Facebook under hashtaggen #dabaclet.