SBS olika radiokanaler har två miljoner lyssnare en vanlig dag. Med DAB-tekniken kommer 99,8 procent av befolkningen att kunna nås av deras program. Och vd:n Staffan Rosell är nöjd med dagens besked om övergången till den nya digitala tekniken.

– Det känns som en väldigt genomarbetad och bra plan som balanserar en massa olika intressen, allmänhetens, politikernas och radiobolagens, säger han.

Men det han främst lyfter fram är att den gamla analoga tekniken blir kvar.

– Ska vi vara med och investera en massa pengar i ny teknik så måste det finnas en stabilitet i vår verksamhet. Att man förlänger fm-tillstånden efter 2018 känns jätteviktigt.

Men ger det inte lite dubbla signaler?

– Det vore extremt offensivt att säga att vi kör digitalt om två år och samtidigt så släcker vi ner FM-bandet Alla teknikskiften kräver några år av parallellproduktion.

2022 ska FM-bandet släckas ner, enligt debattartikeln från branschsamordnaren Nina Wormbs.

– Jämfört med många andra länder så kan det låta långt bort, men det är ändå ganska offensivt för ett sånt här stort tekniksiifte. Vi börjar från scratch nu. SR har inte ens fått tillstånd att sända på den här plattformen, säger SBS-vd:n Staffan Rosell.

Och det är viktigt att de får sina tillstånd, menar han. För en gemensam plan mellan de tre stora radiobolagen är viktig.

– Vi är överens om att plattformen behövs. Det är klart vi konkurrerar om lyssnare och annonser, men här handlar det om att radion ska fortsätta utvecklas positivt, säger Staffan Rosell.

En vanlig invändning mot DAB-långbänken är att mobiltelefoner med ständig uppkoppling mot internet har kommit till som en tuff konkurrent med digitalradion.

– Om du skulle fylla de mobilnät som finns i dag med all radio och tv som folk lyssnar och tittar på så skulle mycket annat få stå tillbaka. Vi tror att webben kommer fortsätta funka som ett komplement till broadcast, för att lyssna i efterhand eller erbjuda tilläggstjänster, säger Staffan Rosell.

Diskutera gärna regeringens DAB-planer på Twitter och Facebook under hashtaggen #dabaclet. 

Relaterat: "Som fibernät för fax" - så reagerar Twitter