Över två miljoner personer har hittills sett det tre minuter och 50 sekunder långa rymdeposet Wanderers – på bara några dagar.

Erik Wernquist har gjort filmen som visar en tänkbar framtid där människan flyttat ut i solsystemet.

– Meningen är att visa att solsystemet är väldigt vackert, och hur det skulle kunna se ut för oss om vi lämnade planeten och började bosätta våra grannar. Tanken är att det ska vara inspirerande att fundera på det, säger han.

Glöm warp-hastigheter och illasinnade rymdvarelser. Den här filmen ger en helt ny syn på vårt eget solsystem – genom att skildra verkligheten.

– Inom filmens värld känns det ofta som att man är fast i gamla idéer från 50-talet om svarta hål, tidsresor och laserkanoner, säger Erik Wernquist.

Han har i stället tagit en annan väg. För nästan alla miljöer i filmen finns på riktigt.

– Jag känner att man går över ån efter vatten i såna uttryck och idéer. Många har glömt att vi bor i ett väldigt vackert solsystem. Även om det inte finns några marsmänniskor som man var fascinerade av förr i tiden så gör inte det vår närmaste omgivning mindre intressant.


Stillbild ut "Wanderers", klicka på bilden för en större version.

Från en blå solnedgång på Mars till halvmilsdjupa hopp från klippor på Uranus måne Miranda skildrar "Wanderers" platser som existerar och bilderna är byggda från kartor, teleskopbilder eller till och med besök av rymdsonder.

– I största möjliga mån bygger allt på riktiga platser som faktiskt existerar. Många av dem är till och med namngivna, inte minst de ställen jag visar från Mars, som är en väldokumenterad värld. Sen finnns det andra som är mer flytande. Det är svårt att ge en exakt koordinat var på Saturnus det är, men det är någonstans på den norra delen, säger Erik Wernquist.

Läs mer: Det behöver du packa inför Venus-resan

Över de kittlande och storslagna bilderna hörs en inläsning ur astronomen och författaren Carl Sagans Pale Blue Dot om en tänkbar framtid där mänskligheten tagit ytterligare ett steg ut i rymden, till andra planeter och andra månar.

Men han är bara en av de författare och konstnärer som inspirerat Erik Wernquist.

– Det är inte mycket av detta som är mina idéer. Jag har visualiserat dem, men väldigt mycket kommer från Kim Stanley Robinson, Arthur C Clarke och från bildkonstnären Chesley Bonestell, säger han.

Själva produktionen har inte varit ett ovanligt jobb. Nästan alla scener är hopbyggda av existerande foton och data från rymdsonder och robotar.

– Det har varit väldigt tidskrävande. Men rent tekniskt finns inget speciellt med detta. Jag har använt helt fantastiska bilder som kommer från robotarna som är ute i solsystemet i dag, inte minst Cassini och robotarna på Mars. Jag har till och med använt bilder från Voyagerkamerorna. Röda fläcken-frekvensen från Jupiter kommer från Voyagerbilder, säger Erik Wernquist.

Läs mer: Mörk materia syns inte men finns där ändå

I fredags blev filmen offentlig, och sedan dess har den setts av miljoner människor världen över. Och det gör amatörastronomen och sci-fi-konnässören Erik Wernquist glad

– Vanligtvis känner jag mig ganska ensam i de här tankarna, men det enorma gensvaret känns väldigt värmande för själen.

Här kan du läsa mer om varenda miljö som Erik Wernquist har återskapat i sin film. Och om du inte redan sett den, missa för allt i universum inte Wanderers:

Fakta

Böcker som ger samma svindlande känsla som filmen "Wanderers":

Carl Sagan - "Pale Blue Dot"
Kim Stanley Robinson – Marstrilogin ("Red Mars", "Green Mars" och "Blue Mars") och boken "2312"

Bonusfakta:

Erik Wernquist ligger bakom Crazy Frog och är en del av Grotescogänget.