I förslaget om nedsläckning av FM-nätet som regeringens branschsamordnare Nina Wormbs i dag lämnade till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) finns ett villkor som säger att över 50 procent av lyssnarna varje dag ska lyssna på radio digitalt innan släckningen kan ske.

Relaterat: Regeringens utredare: FM-nätet ska släckas

Digitalt i det här fallet betyder dock inte bara via DAB. Även de som lyssnar på webbradio tas med i beräkningen.

I dag är lyssnandet på DAB-radio i Sverige försumbart enligt de räckviddsmätningar som TNS-Sifo gör. Däremot sker sju procent av lyssnandet på direktsänd radio via webb och appar. Den siffran har visserligen stagnerat under senare år, men eftersom det totala radiolyssnandet minskar så ökar andelen lyssning via webben och ligger idag på tio procent av det totala radiolyssnadnet.

Relaterat: Grafik: Pengarna bakom DAB-bytet

Siffrorna från Sifo fångar dock inte de personer som lyssnar på pod-radio eller radioprogram som laddas ned efter sänding.

I vårt grannland Norge har andelen som lyssnar digitalt precis passerat 51 procent vilket gläder DAB-förespråkarna där, eftersom villkoren är de samma som i Sverige. Fast med skillnaden att det norska beslutet om släckning av FM-nätet ska fattas redan nästa år.