bitcoin
Bitcoin, foto: Antana, CC-BY

Trots en skakig kurs lockar bitcoin fortfarande investerare. Idag avgörs det vem som tagit hem 50 000 bitcoin, värderade till 18,6 miljoner dollar. Bitcoinbytet har tidigare tillhört Ross Ulbricht, mannen som anklagas för att under namnet “Dread Pirate Roberts” ha drivit den svarta marknaden Silk Road där köpare och säljare kunde mötas för att handla i allt från droger till beställningsmord. När Ross Ulbrichts datorer beslagtogs vid ett tillslag mot sajten hittades 144 336 bitcoin och det är delar av det bytet som nu aktioneras ut enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Forskare: bitcoinanvändare inte anonyma

Redan i somras såldes 30 000 av Ross Ulbrichts bitcoin av de amerikanska myndigheterna som delat upp försäljningen i flera omgångar för att inte påverka marknaden för bitcoin i för stor utsträckning. Sommarens budrunda togs hem av riskkapitalisten Tim Draper, men det har inte avslöjats hur mycket han fick betala för sina nya bitcoin. Draper, vars riskkapitalbolag DFJ är känt för sina investeringar i bolag som Skype, Baidu, Tesla, Hotmail och Twitch.tv, säger till Reuters att han har lagt bud även i den här budomgången. Totalt är det elva budgivare som hoppas göra ett fynd.

Läs mer: 7 låtar om bitcoin - vilken är värst?

Att de bitcoin som beslagtogs i tillslaget mot Silk Road auktioneras ut redan innan dom fallit i målet beror på en uppgörelse som Ross Ulbricht träffat med amerikanska myndigheter i januari. Vad som händer med pengarna som kommer in beror på utgången i rättegången kring Silk Road.