Winnie Godlove Msama är 15 år och bor i Tanzania. Tillsammans med andra unga tjejer har hon lärt sig koda i html och sett vilka dörrar som kan öppnas för dem om det tar hjälp av it. Winnie har ett eget mål, att starta en organisation som hjälper fattiga kvinnor som skadats i underlivet, genom graviditet eller våld.

Apps and Girls heter den organisation som ligger bakom de kodningsklubbar som Winnie och andra tjejer deltagit i. Sedan starten 2013 har de anordnat workshops, hackatons, läger och tävlingar. Allt med syftet att minska glappet mellan tjejer och killar inom it i Tanzania.

Läs mer: Här satsar riskkapitalet sina slantar

Carolyne Ekyrisiima var med och startade projektet.

”Vi vill inspirera och stärka flickor mellan 10 och 18 att bedriva studier inom datateknik och utveckla egna innovationer”, skriver hon i ett mejl till IDG.se.

Girls and Apps finns på nio högstadieskolor i staden Dar es salaam. Tjejerna får lära sig allt från webbdesign, till att ta fram mobilappar och utveckla spel.

I november var Carolyne Ekyrisiima i Stockholm för Prototype Change Summit. Ett hackaton med deltagare från bland annat Chad, Ghana och Rwanda. Ett av uppdragen var just att hitta lösningar så fler tjejer kan får lära sig om programmering och teknik.

”PSC var väldigt häftigt! Vi fick fram fantastiska prototyper som, om de förverkligas, kommer förändra många barns liv. Sista dagen kände jag verkligen att PCS var för kort”, skriver hon.

Med sig hem tog hon Techstyles. En skolförening där tjejer med lär sig använda enklare teknik för att skapa saker de är bekanta med. Till exempel att använda fiberoptikkabel för att göra ett hårband.

Läs mer: Svensk app stöder sjukvård i Tanzania

”Tanken är att väcka nyfikenhet och visa att it inte är svårt och tråkigt.”

Tanzania är ett av de länder i Afrika som har en relativt stabil ekonomi. Tillväxten är hög. Stellan Arvidsson jobbar i dag på Sida, men tidigare jobbade han med utbildningsstöd på svenska ambassaden i Tanzania.

– Vi ska inte glömma att fattigdomen är utbredd. Det finns en växande medelklass, tillväxten gagnar de redan rika, säger han.

Initiativ som Girls and Apps ser han som helt avgörande, som kommer från det egna landet. Det handlar om att främja landet, inte företaget som kommer utifrån. Och de tekniska förutsättningarna finns, även mindre samhällen på landsbygden börjar få tillgång till internet.

– Man måste försöka tänka nytt kring lärande, ta tillvara på den teknik som finns. Några kan säga ”men de har inte ens penna och papper”. De kanske inte ens behöver penna och papper, säger Stellan Arvidsson.

Han har sett att fler och fler kvinnor väljer att satsa på en karriär inom it.

– De här unga kvinnorna är föregångare, entreprenörer. Det väcker ont blod hos vissa, men inspirerar andra.