1. Jared the Butcher of Song

År: Mitten av 1990-talet

Ett av de första internetfenomenen var inte ens en video utan ett program. Jared Smith, som sjöng hellre än bra, fick hjälp av sina bröder att förpacka en av sina låtar med en animerad smiley, tänkt som en födelsedagspresent till pojkarnas mor. Programmet som fanns till både Mac och Windows började förstås spridas och Jared blev en stjärna.


2. The Infamous Exploding Whale

År: Mitten av 1990-talet

"Du MÅSTE komma och kolla på det här". Så lät det i mer än en datasal på 90-talet och det man skulle kolla på var allt som oftast klippet från en nyhetssändning i Oregon 1970, när myndigheterna helt sonika spränger en strandad, avliden, val.


3. Hampster Dance 

År: 1998

En tävling mellan två konststudenter i Kanada om vem som kunde locka flest besökare ledde till skapandet av Hampster Dance. Segerreceptet: gif:ar på hamstrar och andra gnagare kombinerat med en 9 sekunders wav med den där irriterande låten från Robin Hood. Gavs även ut på singel.


4. I kiss you!!! 

År: 1999

Mahir Cagri blev en av nätets första superstjärnor tack vare sin fantastiska hemsida där han på tveksam engelska förklarade sin kärlek till kvinnor, resor och dragspel. Mahir Cagri försökte senare stämma komikern Sacha Baron Cohen, eftersom Mahir såg sig som förebild för världsreportern Borat.


5. Weeeeeeeee! 

År: 2001

Efter millennieskiftet exploderade flashfilmerna. Före Youtube var ställen som Newgrounds och Albino Black Sheep the place to go för att hitta roligheter och en av de första "musikvideorna" som fick spridning var denna ekorrpunklåt. Fortfarande rolig.


6. Oolong 

År: 2001

Japanske Hironori Akutagawa kanin Oolong är antagligen en av de mest kända i världen. Åtminstone var han det i början av 2000-talet när bilderna på honom balanserades allehanda föremål på sitt huvud började spridas. Under sin livstid – han dog åtta år gammal 2003 – balanserade Oolong hundratals olika prylar på sitt lilla kaninhuvud, från pannkakor till tekoppar.

Läs mer: Grattis, World of Warcraft 10 år - här är händelserna som inget fan kommer att glömma


7. Star Wars Kid 

År: 2003

15-årige Ghyslain Raza filmade sig själv när han övade lasersvärd-moves med en golfbollplockare. Några "kompisar" hittade filmen, la upp den på nätet och Ghyslain blev ett världsfenomen. Tyvärr vidtog år av mobbning och näthat mot Ghyslain. 10 år senare pratade han ut för första gången om sitt helvete.


8. Badger badger badger 

År: 2003

Badger badger badger badger badger badger badger badger badger badger badger badger MUSHROOM MUSHROOM. Skapad av brittiske animatören Jonti "Weebl" Picking, en odödlig klassiker.


9. Afro Ninja 

År: 2004

Mark Hicks var, även om man inte kan tro det, en erfaren stuntman och kampsportare. Men när han gjorde en audition för en reklamfilm för Nike gick det mesta fel. Dock fick han till slut rollen.


10: Numa Numa Dance 

År: 2004

Dragostea din tei med moldaviska pojkbandet O-zone var en hit i Östeuropa, men när Gary Brolsma satte sig framför datorn, slog på webbkameran och började mimdansa till örhänget skrevs ett helt nytt kapitel. Gary Brolsma gjorde senare sitt bästa för att slå mynt av berömmelsen, bland annat spelade han in två uppföljare.

Läs mer: Om män vore sociala nätverk


Bonus: Bananaphone

År: 2004

Artisten Raffis barnlåt om en banantelefon från 1994 fick nytt liv på nätet tio år senare. Varför? Lyssna bara.