Ica Banken blir först ut i Sverige med Mastercards teknik för kontaktlösa betalkort. Tekniken använder nfc-teknik och för att betala med ditt kort räcker det att hålla upp det framför betalterminalen. Tanken är att snabba upp flödet i kassorna samtidigt som slitaget blir lägre både på kort och terminaler med den kontaktlösa tekniken.

– Vi jobbar hela tiden med att ta fram effektiva betallösningar som är enklare och snabbare, säger Marie Halling som är vd på Ica Banken.

De kontaktlösa betalningarna riktar sig främst till kunder som handlar för mindre belopp eftersom det inte krävs någon pin-kod för att göra köpet. Ica banken funderar fortfarande på var beloppsgränsen för de kontaktlösa korten ska ligga i Sverige, men standard internationellt är en beloppsgräns på ungefär 250 kronor. Det betyder att det är få som kommer att klara veckohandlingen utan att plocka upp sitt kort ur plånboken även i fortsättningen.

Läs mer: Ica lanserar smart e-handel

– Men det väldigt många köp som hamnar under den gränsen, säger Marie Halling.

Alla terminaler i Icas butiker runt om i landet är redan förberedda för kontaktlösa kort. Men bankens 500 000 kortkunder behöver byta kort. Kortbytet kommer att ske successivt under nästa år men de första betalningarna med det nya systemet ska ske i april om Icas tidplan håller. Den som har ett kort från Ica-banken kommer också att kunna använda kontaktlösa betalningar i andra länder där tekniken finns enligt Marie Halling. Hon hoppas också på att fler kortutgivare i Sverige ska haka på ICA banken och lansera egna kontaktlösa kort för sina kunder.

I nästa steg, efter att de nya kontaktlösa betalningarna införts för kort, så kommer Ica att ge kunderna möjlighet att använda systemet också med mobiltelefonen genom att kortet registreras i en app i telefonen. Företaget kör också redan i dag tester med mobila betalningar via en qr-kod.

Läs mer: Apple Pay - Iphone med sikte på plånboken

– Man kan tycka att de här nya sätten att betala är förvirrande för kunderna. Men jag vill poängtera att vi inte tar bort någon gammal betalningsmetod, säger Marie Halling.

Hon ser att efterfrågan på nya betalmetoder ökar bland Icas kunder och banken vill vara tidiga med att lansera ny teknik för att behålla betalströmmarna inom företaget och inte släppa dem till nya aktörer som till exempel Apple med sitt Apple Pay.

– Det blir billigare för oss och i slutänden även för kunden, säger Marie Halling.

Uppdatering:
Ica vill förtydliga att vad det gäller betalningar med mobilen så testar man nu en egenutvecklad lösning, men det innebär inte att man utesluter att testa andra lösningar, som Apple Pay, i framtiden.