1. World Wide Web

År: 1997

Kanske inte så mycket ett fenomen som en bild av tidsandan. Internet hade just slagit igenom och Nick Borgen kom 9:a i Melodifestivalen med sin hyllning till webben. ”Här lever jag lycklig, här finns ingen stress, här är min nya hemadress”. I kören stod datorföretaget Lap Powers grundare Helen Wellton.

Läs mer: Testa spelet som skapats för att driva dig till vansinne

2. Klyscherizer 

År: 1999

Vi har ingen aning om vem Psychonaut är, men hans skånska bullshitmaskin Klyscherizer 2000 minns vi med värme. Enligt skaparen själv byggdes maskinen ”för att folk skulle få upp ögonen för den dolda kollektiva lögnen”. Sedan var den ju rolig också.


3. Ansiktsburk

År: 2000

Johan Gröndahl och Patrick Nybergs fylleskämt - att ”översätta” låtar av den libanesiska artisten Azar Habib - blev en massiv succé när webbyrån Kramgo gjorde en video till den första låten: Ansiktsburk. Följdes upp av den lika succéartade Hatten är din.

Läs mer: Numa Numa fyller 10 år - här är 10 nätfenomen vi minns

4. The Annoying Thing

År: 2003

Erik Wernquist har fått välförtjänt uppmärksamhet världen över för sin rymdfilm Wanderers. Men som animatör är han gammal i gemet. Redan 2003 skapade han figuren som senare döptes - av ringsignalföretaget Jamba - till Crazy Frog. Trots att det inte ens är en groda. För ljudet står Daniel Malmedahl som redan 1997 spelade in sig själv härmandes en tvåtaktsmotor och la ut på nätet.


5. Riktig Kille

År: 2003

Sajten finns inte längre kvar men under 100 dagar kunde vi följa den allt mer skruvade förföljelsen av en Riktig Kille. Historien slutade högst makabert, men som tur var fanns ingen sanning bakom det hela. Sajten var Henrik Hallgrens examensarbete i Kreativ kommunikation. Gavs senare ut som bok.


6. Snel Hest

År: 2004

Ursprunget för den snela hästen som blir klad av havre och klapp är högst oklart, men den tros ha uppstått på communityn flabba.nu någon gång 2004. Gav upphov till en mängd varianter.


Bonus: Modermodemet

År: 1999

SAF-tidningens datorreportage blir aldrig gammalt.