Mellan 8 och 14 december är tanken att elever världen över ska få en chans att lära sig mer om datavetenskap. För att citera Mark Zuckerberg: Om femton år kommer det vara lika naturligt att lära sig koda som att lära sig skriva och räkna.

På Microsofts kontor i Akalla var man inte sena att hoppa på tåget. De bjöd in till inspirationsträff. Elever från två skolor i Stockholm fick träffa medarbetare, som berättade om sin bakgrund och varför de gillar att jobba med kod.

Läs mer: Nicklas Lundblad: "Dataspelande mer krävande och givande än sitt rykte"

Geek Girl Mini var en av grupperna som var på besök. Tjejerna går i femte klass på Kvarnbyskolan i Rinkeby. De har precis börjat lära sig om kod.

– Vi lärde oss i skolan, fick lära oss om vad kodning är hur det går till, säger Amaal Guuleed

Elever på Hour of Code,
Elever på Hour of Code, foto: Microsoft Sweden

För många företag i it-branschen är det svårt att rekrytera kvinnor. De är få och många som slåss om att få anställa dem. Ett sätt att få fler intresserade är att tidigt visa vilka möjligheter som finns med att lära sig till exempel att koda.

En av inspiratörerna var Danwei Tran Luciani. Hon startade sin första hemsida som 13-åring, där hon sålde smycken hon gjort själv. Nästa steg var pixelgrafik.

– Man ska inte vara rädd för att testa. Har man ett intresse, som jag var lite geeky och gillade att pyssla digitatl och pixelgrafik, sa hon under sin presentation.

Läs mer: Hackad läroplan gav henne Guldäpplet

Code.org drog igång projektet Hour of Code redan 2013. Hittills har det startats över 77 000 event över hela världen och 65 miljoner människor har testat en Hour of code. Själva eventet är en timmas introduktion till datavetenskap, som utformats för att avmystifiera kodning och visa att alla kan lära sig.