Den elfte november rapporterade IDG.se att en rad film, skiv- och tv-bolag drog Bredbandsbolaget inför domstol. De vill att internetleverantören ska blockera The Pirate Bay och Swefilmer.

Nu har Bredbandsbolaget svarat.

– Vi anser inte att det finns rättslig grund att blockera innehåll på det sättet helt enkelt, säger Mats Lundquist, affärsområdeschef för bredband & TV.

I svaromålet till Stockholms tingsrätt skriver företaget att svensk rätt inte medger krav på att Bredbandsbolaget ska blockera saker som finns tillgängliga på internet.

"Bredbandsbolaget kan inte genom att enbart tillhandahålla en internetuppkoppling anses medverkande (ens i objektiv mening) till upphovsrättsintrång som eventuellt begås av personer som är kunder hos Bredbandsbolaget.

Att det genom Bredbandsbolagets nät passerar information som gör intrång i tredje mans rättigheter är inte tillräckligt för att ett medverkansansvar (ens i objektiv mening) skulle kunna föreligga i förhållande till de webbplatser från vilket det upphovsrättsligt skyddade materialet härrör."

Det skriver Bredbandsbolaget i sitt svar till tingsrätten. Och även om det rör sig om sajter som distribuerar upphovsrättsskyddat material så är stämningen fel väg att gå, menar Mats Lundquist på Bredbandsbolaget.

– Det finns andra legala sätt att komma åt intrång i rättigheter. Men en internetoperatör kan inte blockera tillgång till tjänster och innehåll enligt svensk rätt, säger Mats Lundquist.

Läs mer: "Så enkelt överlistar piraterna alla försök att spärra Pirate Bay"

Bakom stämningsansökan står skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri, rapporterade Dagens Media i mitten på november.

Till dessa har även tv-bolag anslutit sig. SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More ingår alla i Film- och tv-branschens samarbetskommitté, som tillsammans med IFPI Sverige och Sveriges Videodistributörer, är initiativtagare till stämningen.