Enligt filmsajten Imdb släpps 453 sci-fi-filmer under nästa år. Oddsen på att ett flertal av dem går direkt till dvd eller streamingtjänster är troligen inte superhöga. Men det finns några riktiga guldkorn i 2015 års filmskörd.


Star Wars: The Force Awakens 

Tillhör du en av dem som lämnade biosalongen med tunga steg när eftertexterna rullade efter Mörkrets hämnd? Får du gåshud av ledmotivet? Då kan detta vara årets film.

George Lucas har lämnat över sitt skötebarn till Disney och JJ Abrams (Lost, Star Trek och Star Trek Into Darkness) står för regin. Många välbekanta ansikten lär dyka upp. Hela gänget från originalfilmerna är med: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill. Frågan är väl nu om de gamla stjärnorna lever upp till forna dagars hjälteinsatser. Eller blir det ännu en besvikelse. Själv har jag bara ett krav: låt oss slippa dummerjönsar som Jar-Jar Binks. Den 18 december är det dags för premiär.


Absolutely Anything 

Kanske är det vissa som nu kommer att hävda att denna film i själva verket inte alls är en sci-fi-film. Men om man med science fiction menar att handlingen utspelar sig i en värld där omöjliga saker kan ske, med hjälp av teknik, vetenskap eller av utomjordiska krafter – då hör Absolutely Anything verkligen hemma här.

För regin står Terry Jones (Monty Python) och jag kan inte tänka mig något bättre än kollegorna Micheal Pallin, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle som rösterna till utomjordningarna. Att Robin Williams dessutom gör sin sista roll sänker inte förväntningarna.

Storyn kretsar kring läraren Neil Clark (Simon Pegg) som fått magiska krafter. Detta passerar naturligtvis inte utan missöden. Hoppas inte på vår tids Life of Brian, men en sjukt rolig rulle – helt klart.


Jurassic World 

Ständigt dessa dinosaurier. Det tycks mig obegripligt att någon, än en gång, ger sig på att öppna dinoparken. Man tycker ju att de borde lärt sig från tidigare försök. Men skam den som ger sig och pengar är ju alltid pengar.

Parken ska i alla fall öppna på nytt, Jack Hammonds dröm har blivit verklighet. Besökarna får till och med se en ny, genmanipulerad, dinosaurie. Vad kan gå fel? Men minns dr Ian Malcoms ord: Life finds a way. Hur ser vi den 12 juni.

Insurgent

Det går en trend i att göra film av populära ungdomsböcker, det här väl inte undgått någon. Hunger Games och svenska Cirkeln är två exempel. Här har vi del två i Divergent-serien, skriven av Veronica Roth. Vi får återigen följa Beatrice Prior i hennes kamp mot Erudit i ett postapokalyptiskt Chicago.

Insurgent, rebell, ger en fingervisning av vad biobesökaren har att vänta. Ett uppror mot överheten. Här personifierad av Kate Winslet. Trailern lockar med bombastiska scener. Premiär är det den 20 mars.

Hunger games – Mockingjay del 2 

När vi ändå är inne på tonårsböcker som blir film. 20 november 2015 är det dags för den avslutande filmen i berättelsen som Katniss Everdeen. Slutstriden är här och revolutionen ett faktum. Det har börjat läcka ut bilder från inspelningen, men än så länge har inga officiella bilder eller teasers lämnat filmbolaget.

Avengers: Age of Ultron 

Marvel Studios är tillbaka med ännu en seriehjältefilm, en uppföljare till vad som kallats den största superhjältefilmen någonsin (månne något de själva gladeligen sprider till omvärlden). Iron man, Captain America, Thor, Hulken, Black Widow och Hawkeye står inför största utmaningen hittills - rädda världen från ärkeskurken Ultron.

Förhandsklippen lovar explosiv action i sann serieanda. Jag kan allt tänka mig ett besök, trots att premiären är förlagd till sköna maj. Låt oss hoppas att det regnar 1 maj nästa år.

Terminator Genisys

Mycket vatten har runnit under broarna sedan Arnold första gången drog på sig skinnpajen och de mörka solglasögonen. Dråpliga komedier och politisk karriär för att nämna några av äventyren han gett sig in på. Men herr Schwarzenegger är och förblir The Terminator.

Nu återvänder han Terminator Genisys. Året är 2029, John Connor har skickat Kyle Reese tillbaka i tiden för att rädda hans mamma. Men förflutna har ändrats och Sarah Connor verkar vara väl förberedd för fajten med Skynets hantlangare.

Terminator will be back: 10 juli.


Tomorrowland 

Liksom Pirates of the Caribbean baseras Tomorrowland på en attraktion i nöjesparken Disneyworld. En mystisk värld öppnas när Casey (Britt Robertson) rör vid en brosch. Tillsammans med Frank (George Clooney) ger hon sig av på en resa till en plats som finns någonstans i deras gemensamma minne.

Får verkligen sagovibbar av de glimtar av filmen som släppts. Återigen en vårpremiär, 22 maj. Jag hade nog hellre sett den en kall vinterdag, sagor gör sig bättre då.


Jupiter Ascending 

En korsning mellan The Matrix och Star Wars, så beskriver en av skådespelarna filmen. Syskonen Andy och Lana Wachowski återvänder nu med ett nytt rymdepos.

Och temat från Matrix känns igen, åtminstone inledningsvis. Ovetandes om vad som pågår i universum lever människorna sina liv på jorden. Men i själva verket har vi planterats på vår planet av utomjordningar i syfte att skördas och sen ge dem evigt liv.

Mila Kunis spelar en vanlig jord-bo som visar sig vara arvingen till ett rymdimperium. Hur detta slutar får vi veta 6 februari.

Ex Machina

Vad vore en sci-fi-filmlistan utan lite AI. En programmera får möjlighet att tillbringa en vecka i en stuga i bergen. Väl där märker han att han är en del av ett experiment med en ny slags artificiell intelligens.

I takt med att robotarna blir just mer mänskliga faller det sig rätt naturligt att Ex Machina på nytt tar sig an ämnet. Men med de klassiska frågorna: kan robotar känna, kan de ha en egen personlighet, kan de älska. Svenska Alicia Vikander gör rollen som Ava. Premiär är det 20 mars.