Det är ett tufft jobb – men någon måste göra det. Lista de nördigaste filmerna inför jul- och nyårshelgerna. Uppdraget gick till oss och här är resultatet, plockat från Netflix, HBO nordic och Viaplay. Filmer, tv-serier och några bra dokumentärer. Håll till godo och njut i tv-soffan.

Läs mer: Här är sci-fi-filmerna att se fram emot

Serie: Star Trek Discovery

(Netflix)
Star Trek har fascinerat flera generationer av science fiction-fans. Nyligen släpptes helt nya Star Trek Discovery på Netflix där vi får följa vad som händer när ett krig bryter ut mellan federationen och Klingonimperiet.

Film: The Social Network

(HBO Nordic, Netflix)

Historien bakom Facebook. Intrigerna, vänskapen och framgångens baksida. Mark Zuckerberg var väl inte helt tillfreds med hur David Fincher och Aaron Sorkin beskriver honom i filmen - som att han skulle ha startat Facebook för att träffa tjejer - men oavsett sanningshalt är underhållningsvärdet, och tempot, högt.

Serie: Black Mirror

(Netflix)
Om du gillar skrämmande dystopier är Black Mirror ett måste. Här avhandlas de mörka sidorna av moderna teknikfenomen, exempelvis sociala medier. Är inne på sin tredje säsong.

Serie: Mr Robot

(Viaplay, HBO Nordic)

Elliot är en ung systemutecklare som jobbar med it-säkerhet på dagarna men ägnar nätterna åt helt andra aktiviteter. En dag erbjuds han ett uppdrag av den mystiske ledaren i en mäktig hackergrupp. Den här tv-serien är redan en modern klassiker.

Film: The Matrix

(Netflix)

Syskonen Wachowskis fantastiska epos från 1999. Anses var en av de bästa sci-fi-filmerna någonsin, den bästa av vissa. Vad som hände med uppföljarna är ett mysterium, kanske ett offer för nyhetens behag. Men även de finns tillgängliga för den som önskar.


Film: Ex Machina

(Viaplay Store)
Finns det något hetare än robotar och artificiell intelligens just nu? I den här filmen från 2015 får vi följa en programmerare som besöker chefens ensligt belägna hus för ett möte med en robot med mänskliga drag, som för övrigt spelas av svenska skådespelerskan Alicia Vikander. Utan att avslöja för mycket går det inte riktigt som huvudpersonen tänkt sig.

Serie: Halt and Catch Fire

(HBO Nordic)

Året är 1983, persondatorerna är på väg att revolutionera världen. Konkurrensen stenhård. En berättelse från insidan. Intriger och girighet i Silicon Praire, Dallas.


Serie: Silicon Valley

(HBO Nordic)

Från Praire till Valley och it-världens mecka. Ta alla de fördomar du har om programmerare, start-ups, Google och låt någon driva hejdlöst med dem. Där har du Silicon Valley.


Serie: Star Trek

(Netflix)

Säger inte att den är bäst, säger inte att den är sämst. Men Star Trek-serien från 1966 var åtministone först. Och jag gillar lite nostalgi under julen. Följ Captain Kirk och mr Spock, när de djärvt reser dit ingen människa varit tidigare.


Dokumentär: Print the legend

(Netflix)

3D-skrivaren, snart i var mans hem. En dokumentär som är lika mycket en berättelse om en revolutionerande uppfinning som om hur man lever den amerikanska drömmen.

 


Serie: The Code

(Netflix)

I den här australiensiska serien får vi följa en journalist och hans bror, som råkar vara hackare, när de snubblar över en konspiration med förgreningar långt upp i samhällets toppskikt. Spännande!

Dokumentär: Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope

(Netflix)

Nördarnas himmelrike, Comic-Con i San Diego. Älskar när filmer får mig att vilja resa och önska att jag var där. Följ med bakom kulisserna på ett av årets coolaste event.