Du ska inte gå till teatern, teatern ska komma till dig. Det är den enkla idén bakom Tempus Fugit. Ett app där användaren, med hjälp av gps, kan få en ta del av en föreställning. Vid ett regnigt Hornstull kan du, närhelst du önskar gå rakt in i en kärlekshistoria.

–Teatern kan vara svårtillgänglig, särskilt institutionsteatrarna. Folk har inte tid eller råd. Min ambition är att detta kan sänka trösklarna, vara en inkörsport, säger skådespelaren Rebecka Pershagen, som skrivit manus och ligger bakom idéen.

Läs mer: Svenskt konstprojekt på månen

För tekniken står Simon Jarbrant och Carl Swanberg, studenter från kandidatprogrammet i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Idéen hade hon haft i flera år, men på en tillställning dök chansen att förverkligen den plötsligt upp.

– Jag träffade professor Louise Barkhuus och pitchade idéen på en minut. Hon fastnade direkt och tyckte att de kunde bli slutprojekt för kandidatstudenterna.

Det var inte helt lätt för Rebecka Pershagen att lämna över kontrollen. Van vid att arbeta på egen hand fick hon här ta ett steg tillbaka, i alla fall när det gällde det tekniska.

–Jag hängde över axeln på dem. Det var viktigt för mig att få det snyggt, enkelt och tillgängligt.

Tre saker gör Tempus Fugit unik berättar hon: Dels kommer den att kunna användas över hela världen, även om det i dag bara finns föreställningar som utspelar sig i Stockholm. Allt innehåll är dessutom unikt och går inte att hitta någon annanstans. Upplevelsen ska kännas speciell. Samt att du måste vara på plats.

– Den är gps-styrd. Den fungerar enbart på plats, du kan inte sitta hemma och lyssna.

För detta har hon nu fått Stockholms Stads innovationsstipendium. En milstolpe och en bekräftelse på att tvärdisciplinärt arbete kan utveckla nya produkter. Det får man ändå säga är en rätt bra julklapp.

– Det är svårt att nå ut, förhoppningsvis kan detta hjälpa.

Föreställningar som finns tillgängliga just nu är en resa i Rebeckas minne, hennes gamla kärlekshistorier.

– Jag vet att audiowalks inte är något nytt, det har pratats om det på festivaler i hela världen. Men jag ville göra en okonventionellt citywalk. Göra något i det offentliga rummet.

Teatern beskrivs ofta som ett möte mellan publiken och skådespelarna, att något uppstår i det ögonblicket. Men här blir det inget möte, inget fysiskt i alla fall. Men det kan skapas en intim upplevelse ändå säger hon.

– Jag målar upp deras bild genom mina ord. Beskriver omgivningen, gatstenen, lyktan, vattnet på gatan.

I dag finns två föreställningar att ladda ner, Tempus Fugit och Istället för. Framöver ska andra kunna bidra till appen med sina minnen, knutna till särskilda platser.

Läs mer: Dramaten bakom kulisserna

– Tiden flyr (Tempus fugit), men mina minnen finns kvar.